KULTÚRA

Új helyszínen bukkant fel egy köztéri zongora Budapest szülinapján


A zene mindig varázslat – a Népligeti autóbusz pályaudvaron is elég leütni pár billentyűt, és azonnal megváltozik egy hely atmoszférája. A frissen idekerült zongora mellett kaptuk el Demeter Mártont, a BudapestPiano ötletgazdáját és mindenesét, hogy kifaggassuk a zongorák friss történeteiről.

Három éve vándorolnak Budapest helyszínei között a pianínók – van, amelyik úgy tűnik megtalálta végleges helyét, mint a Fény utcai, míg a többiek újabb és újabb helyeken bukkannak fel. Ezúttal a Népligeti autóbusz pályaudvaron játszhatunk a pianínón, vagy hallgathatunk várakozás közben másokat. 

width=5846
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A BudapestPiano elmúlt évek egyik legszerethetőbb, köztéri projektje, ami egy kicsit még jobb hellyé tette Budapestet. Az egész menedzselését az ötlet megszületésétől a hangolásig Demeter Márton csinálja és koordinálja, februárban, amikor a Keleti pályaudvarhoz költözött az egyik hangszer, egy hosszú interjúban ki is faggattuk, hogy mi adta neki az ötletet, és milyen tervei vannak. 

width=5797
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Most a zongora kipróbálása közben futottunk össze vele. A Népligeti autóbusz pályaudvar a Volán és a MÁV fennhatósága alá tartozik, és ők nagyon nyitottak és támogatóak voltak, tudtuk meg Marcitól. Egyébként mindenhol csupán a helyszínt, meg az engedélyeket adták, minden további teendő és költség az ötletgazdát terheli, aki közösségi gyűjtésből és saját erőből tartja fenn a zongorákat. Nem egyszerű a feladat ilyenkor: szállítás, takarítás, hangolás, felújítás, matricák elkészítése, médiamegjelenések szervezése. 

width=5952
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Mivel köztéren áll a zongora, rengetegen játszanak rajta, hétköznapi emberek, influenszerek, zenészek, a hazai zenei élet több nagy művésze. Játszott a Fény utcain Presser Gábor, a Fővám téren, amíg ott állt a zongora, Oláh Krisztián, de nagy dobás volt az első év karácsonyán Buka Péter felbukkanása is. A közel 3 milliós YouTube követőbázissal rendelkező zongorista karácsonyi dalokat játszott, amit azóta több százezren megnéztek, de mára vannak töbmilliós nézettségű videók is amikben a zongorákon játszanak.

Az elmúlt három év tapasztalatait összegezve Marci elmondta, hogy jó érzés látni, hallani, tudni, hogy a zongorák már benne van a köztudatban, keresik, használják az emberek, tudják, hogy hol vannak, sokan járnak ki gyakorolni is. A Fény utcai a legnépszerűbb, szombatonként nincs olyan, hogy valaki ne játszana rajta, illik az ottani hangulathoz, míg a Keletiben sok külföldi talál rá, és ott inkább ők zenélnek spontán módon. 

width=5744
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A közeljövő eseményei közül biztos, hogy szombaton az Utasellátó 75. születésnapi buliját ünneplik a Keletiben, és itt a pianínó is szerephez jut, Buka Péter fog zongorázni a látogatóknak. Illetve nagy erőkkel készül Marci a Nemzetközi Zonogranapra, amit minden év 88 napján ünnepelnek (a billentyűk száma után).