STÍLUS

Egy év alatt 2,5 millió fát kapott Budapest és környéke


És kiderült, hogy a fővárosi erdők kezelését elsősorban a klímavédelem, másodsorban a látogatók egészsége határozza meg.

„A Pilisi Parkerdő Zrt. saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket” – közölte az erdészeti szolgálat.

„Az általunk kezelt, összesen 3600 hektár területű, állami tulajdonú fővárosi erdő elsődleges szerepe Budapest klímavédelme, másodlagos pedig az emberek számára nyújtott rekreációs-egészségvédelmi funkciói” – idézte a közlemény Reinitz Gábort, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatóját.

Emlékeztetnek: a Parkerdő két éve indította el Erdőbarát Rendezvény programját, amelyhez olyan szervezők, vállalkozások csatlakozhatnak, akik erdei programokat, túrákat, különféle versenyeket, illetve kulturális rendezvényeket kínálnak az érdeklődők számára. „Az erdők egyre növekvő látogatottsága, és az ezzel járó növekvő terhelés mellett ilyen együttműködésekkel tudjuk fenntarthatóbbá tenni erdők és emberek kapcsolatát” – tette hozzá Reinitz.

A Pilisi Parkerdő 2023-ban az általa kezelt erdőkben mintegy 145 hektáron végzett erdősítést. A munkálatok során az erdészek összesen 716 ezer db facsemetét ültettek el és 13 750 kg cser és kocsánytalan tölgy makkot vetettek. Emellett az erdők természetes úton történő megújítása során az idei évben mintegy 250 hektáron többszázezer természetes úton kelt tölgy és cser magonc növekedését segítette, valamint 39 hektár új erdő telepítésére is sor került, összesen 124 ezer db csemete elültetése, és 11 100 kg cser makk vetése mellett. Ezen felül vállalkozási tevékenység keretei között az ország több pontján hajtott végre növénytelepítéseket, melynek mértéke mintegy másfél millió darab fásszárú (különböző, zömmel őshonos cserje- és fafajok) növényre tehető.

(Kiemelt kép: Pilisi Parkerdő Zrt.)