STÍLUS

Miyawaki minierdőt ültettek a Gesztenyés kertben is


Kicsi, de sűrű, zöld, és gyorsan nő, mi az? - teszi fel a kérdést a FŐKERT. Már a város hét pontján nő a válasz.

Ez bizony a japán botanikus, Akira Miyawaki módszerével ültetett minierdő. A módszer lényege, hogy a nagyon sűrű ültetés miatt a fák versenyre kelnek egymással a tápanyagokért és a fényért, így gyorsabban nőnek, mintha szellősen lennének ültetve. Az eredmény: rövid időn belül buja, zöldellő és friss oxigént termelő foltocska.

width=750
Kép: FŐKERT

Hogy mennyire elképesztő a növekedés üteme, azt meg lehet nézni a Tabánban, ahol az első budapesti Miyawaki-erdőt ültették el két és fél évvel ezelőtt, 2021 tavaszán! De nemcsak itt találsz gyorsan növő erdőfoltot a fővárosban: másfél éve az Andor utcában és a Boráros téren is ültettek egyet-egyet, a Zsigmond téren egy egyéves minierdőt találsz, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél és a Népligetben pedig idén tavasszal telepített Miyawaki erdőt a FŐKERT. 

A XII. kerületi Gesztenyés kertben a Hegyvidéki Önkormányzat, a 10 millió Fa Alapítvány és a GreenGo Budapest együttműködésével 45 m2-en 180 erdészeti csemetét ültettek el, olyan őshonos cserje- és fafajokat, amelyek ezen a területen élnének, ha épp nem lenne beépítve. 

Kiemelt kép: FŐKERT, a tabáni erdő nyáron.