KÖZÉLET

Orbán elárulta, mikor dönt a Fidesz a főpolgármester-jelölt kérdéséről


A miniszterelnök szerint az ellenzéki pártok akadályozzák, hogy a kormánypárt adja a főpolgármestert, és hogy a legerősebb pártnak legyen többsége a budapesti testületben.

Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek adott interjút, amiben beszélt többek között az uniós pénzekről, a szuverenitási törvényről, Zelenszkijről és Putyinról, de ami minket a leginkább érdekelt, az a budapesti önkormányzati választás kérdésköre volt.

„Erkölcsileg vállalhatatlan lenne, ha a Fidesz nem venné komolyan a budapesti önkormányzati választásokat, hiszen a Fidesz a legerősebb párt Budapesten” – mondta Orbán. Hozzátette: a  legnagyobb támogatottsága a ő eszméiknek, az ő gondolataiknak, az ő programjuknak van. A miniszterelnök politikai játszmák részeként beszélt arról, hogy szerinte az ellenzéki pártok összefognak a Fidesz ellen:

„Megakadályoznak bennünket abban, hogy a legerősebb párt adja a főpolgármestert, és hogy nekünk legyen többségünk a budapesti testületben.”

Ezután kérdésre válaszolva elárulta, hogy mi a helyzet a Fidesz főpolgármester-jelöltjével:

„Valamikor március elején szándékozunk erről olyan döntést hozni, amit a nyilvánosságnak is megmutathatunk.”

Az önkormányzati választást 2024. június 9-én tartják, egyszerre az európai parlamenti választással. Az eddig bejelentett főpolgármester-jelöltek listája a következő:

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere,
  • dr. Grundtner András, a Mi Hazánk fővárosi alelnöke,
  • Brenner Koloman, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettese
  • és Szabó Bálint, volt szegedi önkormányzati képviselő.

A listán túl Vitézy Dávid indulása sem kizárható: az LMP ugyanis a volt közlekedési államtitkárt szeretné meggyőzni, hogy legyen jelölt.

A november közepi felmérések szerint Karácsony Gergely az esélyes főpolgármester-jelölt, de a pártok között a Fidesz vezet Budapesten.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook)