KÖZÉLET

Karácsony berekesztette a Fővárosi Közgyűlést, és a képviselők felvonultak a Várba tiltakozni


Az első kerületi polgármesternek fegyelmi ülésen kellett részt vennie, ami a főpolgármester szerint hatalmi machináció, ezért elindultak a Várba, hogy a támogatásukról biztosítsák, és hogy bevárják őt a Fővárosi Közgyűléssel. Karácsony a Várban azt mondta, a Fidesz éket akar verni a Fővárosi Közgyűlést alkotó politikusok közé, de ez nem fog működni.

„A fideszes és az áruló jobbikos többségű első kerületi testület megpróbálja a kerület működését lehetetlen helyzetbe hozni” – magyarázta a Fővárosi Közgyűlés december 13-i ülésének elején Karácsony Gergely. „Egy teljesen nevetséges, megalapozatlan fegyelmi eljárást indítottak a polgármesterasszony ellen. Ráadásul mikor tartják ezt a fegyelmi ülést? Pont a Fővárosi Közgyűlés időpontjában! Úgyhogy, Tisztelt Közgyűlés, mivel V. Naszályi Márta képviselő asszonynak most az első kerület zárt ülésén kell részt vennie, arról kell önöket tájékoztatnom, hogy

az ülést berekesztem.

Lehetőséget adunk a polgármesterasszonynak, hogy elmondja az igazát a hazug vádakkal szemben” – tette hozzá, majd közölte:

„Az ülést 11-kor folytatjuk, és arra kérem az igen tisztelt Fővárosi Közgyűlés minden tagját, bármelyik frakcióban is ül, hogy kísérjük el a polgármesterasszonyt erre a meghallgatásra, és mutassuk meg, hogy ez a főváros egy egységes politikai közösség, ahol kiállunk egymásért, ahol támogatjuk egymást a hamis vádakkal szemben.”

Karácsony: „Koncepciós perhez asszisztáló jobbikosok”

Karácsony Gergelyék a Várba érve rövid sajtótájékoztatót tartottak. „A Fővárosi Közgyűlés tagjai az elmúlt négy évben kiváló példát mutattak a magyar politikai kultúrának az együttműködésről, a szolidaritásról, a viták felvállalásáról, de mindig annak a közös célnak alárendelve, hogy ezt a várost szolgáljuk. Hogy ebben a városban ne uralkodni akarjanak, hanem az embereket szolgáló politikát folytatni” – mondta.

„Látjuk, hogy a Fidesz csak abban mesterkedik, csak abban reménykedik, hogy valamilyen módon éket verjen a Fővárosi Közgyűlést alkotó politikusok és pártok közé” – tette hozzá. Mint mondta, azért vannak a Várban, hogy megüzenjék mindenkinek, elsősorban a budapestieknek, másodsorban a „Fidesz politikai kottáját író éceszgébereknek”, hogy

ez nem fog működni.

A fővárosi koalíció, mint folytatta, nagyon sok válságot kezelt, tagjai egy emberként küzdöttek, hogy a rájuk bízott feladatot el tudják végezni. A Fidesz szerinte nehezen viseli, hogy van Magyarországon egy sziget, ahol nem ők húzzák a nótát, és ahol nem is úgy táncolnak, ahogy ők fütyülnek. Karácsony ezúttal is kiemelte, hogy V. Naszályi Mártát az ellenzéki szavazattokkal bejutó jobbikosok elárulták, és nevetséges vádakkal fegyelmi bizottság elé citálták.

„És az, hogy most itt van a teljes fővárosi közgyűlési egység, világos üzenet, hogy kiállunk polgármesterasszony mellett, és minden tagunk mellett, akit igaztalanul megtámadnak.” Ezt várost szeretnék átvinni a 21. századba, benntartani Európában, zöldebbé és szolidárisabbá tenni.

V. Naszályi azzal folytatta, hogy elmondhatatlanul hálás és meghatott, hogy kiállnak érte.

Ez egy koncepciós eljárás,

aminek a rendkívüli képviselőtestületi ülését mára hívták össze. Az, hogy ez egy koncepciós eljárás, onnan is látszik, hogy szándékosan mára, a Fővárosi Közgyűlés napjára hívták össze a tárgyalást, miközben tudták, hogy kerületi, megválasztott polgármesterként nekem kötelességem a Fővárosi Közgyűlésben megjelenni, és ott a szavazatommal részt venni az ülésen.”

A fegyelmi eljárást, ahogy a Telex összegyűjtötte, az I. kerület fideszes, illetve jobboldali többsége indította a kerületi polgármester ellen, mivel szerintük a polgármester „sorozatos törvénysértései akadályozzák a képviselő-testület törvényes működését”. Ezt az eljárás elindításakor azzal indokolták, hogy V. Naszályi akadályozza a képviselők tájékoztatáshoz való jogát, és számos képviselő-testületi határozatot egyszerűen nem hajt végre.

A következmények ismeretében

A közgyűlés megint Wintermantel Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének a megszólalásával kezdődött, aki szerette volna kérni, hogy a 4. napirendi pontot vegyék le a tárgyalási sorból, méghozzá azért, mert a fideszesek azt látják, hogy nincs teljes mértékben leegyeztetve. Ezt igazolja szerinte, hogy még a kormánypárti oldalról is két módosító javaslat érkezett hozzá.

„Én nem hiszem, hogy alapvető problémáink, vitáink lennének ezzel kapcsolatban, de látva azt, hogy ez még nincsen kiérlelve, nem tartom helyénvalónak, hogy ezt most így, ebben a formában tárgyaljuk” – magyarázta Wintermantel.

Szerencsésebb lenne véleménye szerint tehát erre januárban visszatérni.

Szerintem addig nem fog történni semmi

– tette hozzá, majd a közgyűlés elvetette Wintermantel javaslatát, és elfogadta az eredeti javaslatot. A javaslat címe egyébként: „Javaslat a Rákosrendező területére tervezett ingatlanberuházással összefüggő fővárosi álláspont kialakítására”.

Wintermantel egy újabb napirend előtti hozzászólással folytatta, aminek a témája, mint minden alkalommal, ezúttal is az volt, hogy szerintük a baloldali pártok számára továbbra a külföldi megrendelés az első. Wintermantel arról kérdezte Karácsony Gergelyt, mit ígért a külföldi megrendelőknek a kampányfinanszírozásért cserébe? Miért éri meg a külföldi megbízóknak a baloldalba fektetni? Honnan van a pénz? Történt-e hamisítás?

„Tisztelt frakcióvezető úr, nyilván nem kell önt arra emlékeztetnem, hogy ez itt a Fővárosi Közgyűlés” – kezdte Karácsony Gergely a válaszát. És, mint folytatta, „arra sem kell emlékeztetnem, hogy demokráciában és jogállamban nem a kormánynak van szuverenitása, hanem a népnek”.

A tegnap elfogadott törvény pont annak a népnek a szuverenitását próbálják csorbítani, magyarázta a főpolgármester, akiknek a jogait védeni kéne a hatalommal szemben.

Közgyűlés
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

„Frakcióvezető azt kérdezte, mit kértek a kampány támogatói, de azt a kérdést esetleg fölteszi, hogy az arab befektetők mit kértek a magyar kormánytól, amikor Budapest és Magyarország legértékesebb fejlesztési területét kinézték maguknak? És azt a kérdést föltette magának, hogy a kínai állam mit kért a magyar kormánytól, hogy Magyarország másik nagyon fontos területén ne Diákváros, hanem Fudan Egyetem épüljön? Hogy mit kértek az oroszok, hogy a Paks 2-t mindenképpen velük akarják megépíttetni?”

Az a kormány, folytatta, ami ahelyett, hogy megpróbálna jól kormányozni, vagy mondjuk a budapestieknek bármilyen ajánlatot tenni, hogyan lesz ennek a városnak jobb, azzal van elfoglalva, hogy sanyargatják az önkormányzatot, módosítják a választási szabályokat, nyilvánvalóan jogszerűtlen eljárásokat indítanak a Városháza munkatársaival szemben.

„Mi lenne, ha a Fidesz esetleg adna valami érdemi ajánlatot, hogyan lesz ez a város jobb?”

Mint a főpolgármester hozzátette, ma szerinte az lehet az ember érzése, hogy

Budapest csak egy látkép,

amit a Karmelita kolostorból lehet mutogatni az ideérkező liberális barátoknak. Budapest egy hely, ahol nemzetközi sporteseményekkel lehet villogni, ahová turistákat lehet hívni. És nem egy olyan hely, ahol lakik közel másfélmillió ember, akiknek az életét kéne jobbá tenni. El akarnak menni a gyerekeikért az óvodába, a munkahelyükre, azt szeretnék, hogy jöjjön a busz, hogy folyjon a víz a csapból.

„Mi ezen dolgozunk (...), a politikánk lényege, hogy szolgáljuk a választópolgárokat, akik minket megválasztottak.” Majd még egyszer feltette a kérdést: „mi az önök ajánlata Budapestnek?” Az pedig, hogy mennyire nem bírják elviselni, hogy a budapestiek másképp döntöttek, az nemcsak a Fővárosi Közgyűlésben, hanem az első kerületben is látszik, kanyarodott rá a főpolgármester arra, aminek a folytatásáról fentebb írtunk.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)