KULTÚRA

Aki szembe akarna nézni a valósággal – „Merre tartunk?” címmel indul a Verzió filmfesztivál


80 filmmel érkezik az idei a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 22-29. között. A fesztivál már két évtizede aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?

A Verzió dokumentumfilm fesztivál idén tehát 20. alkalommal jelentkezik, és tulajdonképpen virtuális utazásra invitál mindenkit több mint 40 országon keresztül, 80 alkotás segítségével.

A vetítések helyszínéül szolgáló Toldi mozi mellett ebben az évben új helyszínként kapcsolódik be a Corvin mozi.

A fesztivál a legújabb díjnyertes filmek mellett kísérleti műveket is elhoz, amelyek megmutatják a dokumentumfilmezésben rejlő műfaji sokrétűséget. Ilyen többek között az idén jelentkező Vektor VR 2023 program, amelynek alkotásai mélyebbre ásnak az érzékszervi észlelés, a megértés és egymásra hatás módozataiban.

A 2023-as új arculat a Verzió gazdag kínálatára és a világban folyamatosan végbemenő változásra utal. Az itt bemutatott filmek elgondolkodtatnak a lehetséges jövőről, a megőrzendő emberi értékekről, és azokról a dolgokról is, amiken szeretnénk változtatni. Ezért a friss arculat a múlt-jelen-jövő hármasára épít, egy idővonalra helyez minket és felteszi a kérdést: Merre tartunk?

„A dokumentumfilmek nagyon személyes, egyéni történeteken keresztül tudnak rámutatni globális változásokra, érzelmi kapcsolatot teremtenek a főszereplőkkel, és segítenek elgondolkodni a világ sokféleségén. A múlt ismeretében és a jelen megértésével jobban láthatjuk, merre tartunk, és hozzájárulhatunk a megfelelő irány kiválasztásához”

– mondja Oksana Sarkisova fesztiváligazgató.

Ebben nyújtanak évről évre értékes támpontot a Verzió filmek: immár tehát 20 éve invitálnak a valóság különböző rétegeinek megismerésére, és arra, hogy globális és személyes történeteken keresztül közelebb kerüljünk világunk sokféleségéhez és egységéhez, és megértsük, merre tartunk benne. Idén több mint 80 filmet lehet megtekinteni, 5 versenykategóriában és 7 szekcióban.

A november 22-i nyitónapon köszöntőt mond Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Sarkisova Oksana, fesztiváligazgató, majd a fesztivált Krusovszky Dénes író és Pankotai Lili diák, aktivista nyitja meg.

(Kiemelt kép: Verzio International Human Rights Documentary Film Festival/Facebook)