STÍLUS

Pénteken nyit a Vörösmarty téri és a Szent István téri karácsonyi vásár is


November 17-től karácsonyi díszbe öltözik a Vörösmarty tér, de pénteken nyit a bazilika előtti vásár is, mindkét helyszín újdonságokat ígér.

Mindkét karácsonyi vásár fontos turisztikai látványosság Budapest életében, a szervezők tájékoztatták a nyitásról az MTI-t, nagyjából azonos időben, ami viszont teljesen azonos, az az ünnepi forgatagok nyitásának napja, ami idén november 17., péntek lesz.

Vörösmarty Classic Xmas

Mint a Vörösmarty téri vásár szervezői írták, a tér közepén álló Vörösmarty-szobrot átlátszó „hógömbbe” öltöztetik, a szobor köré pedig ledfalat építenek, ami multimédiás információs pontként is szolgál: az információs tartalmak mellett a látogatók egy QR-kóddal aktiválható közösségi játékban is részt vehetnek.

A Kristálypalotán óriási karácsonyfa dekoráció lesz látható, valamint a téren egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút is üzemel majd: aki felül rá, testközelből gyönyörködhet az Oroszlános kút ünnepi díszítésében. A látogatókat fényinstallációk is várják az Alice Csodaországban mesealakjaival.

A Vörösmarty Classic Xmas gasztronómiai kiállítói a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ételeit kínálják a közönségnek. A szervezők idén is gondoskodtak róla, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelő ételt, italt választhassa, lehet majd borpárosítással ajánlott menüt is választani, és minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy olyan étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

Karácsonyi
Kép: Unsplash

 

A kézműves kiállítók a hagyományőrzés jegyében válogatják össze tradicionális, kézműves termékeikből álló portékájukat, de lesz egy edukációs helyszínként szolgáló kézműves ház, ahol az érdeklődő gyerekek hétvégente foglalkozásokon vehetnek részt. A szervezők a kiállítók mellett támogatói helyet biztosítanak a Heim Pál Gyermekkórháznak is.

A Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket.

Advent Bazilika

Pénteken nyit az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár is, a szervezők közleményükben kiemelték, hogy az Advent Bazilika karácsonyi vásár az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye; a programsorozat a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben elnyert Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte.

A szervezők multimédia-kiállítással készülnek: fényinstallációkkal idézik meg szintén az Alice Csodaországban mesevilágát. Az utcazenei produkciók felköltöznek a magasba, a nagyhütte tetejére, hetente négyszer lesznek hallhatók kulturális produkciók gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorokkal.

A vásár központi részén kap helyet a 12 méter magas karácsonyfa, valamint itt várja a gyerekeket az ingyenes korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással. A látogatók pedig minden nap, 17.30-tól félóránként gyönyörködhetnek a Bazilika homlokzatára vetített 3D fényfestésben.

A rendezvényen idén is kizárólag hazai kiállítók kapnak helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak, a hungarikumok pedig külön hangsúlyt kapnak. A szervezők idén is gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálhassa a pénztárcájának megfelelő étel- és italkínálatot, minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

Karácsonyi
Kép: Unsplash

 

A vásárban népművészek, iparművészek és modern dizájner termékeket kínáló innovatív alkotók is kiállítanak; a látványműhelyben pedig kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait. A régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított Advent Anno című fotókiállítás, amely a pavilonok külső oldalát díszíti majd.

A Bazilika előtt kap helyet a betlehemi jászol, valamint a monumentális adventi koszorú. Az Advent Bazilika idén is helyet biztosít az Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat, a szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát.

Az Advent Bazilika január 1-jéig várja az érdeklődőket.

(Kiemelt kép: Unsplash/Tabori Krisztian)