KULTÚRA

Dunajcsik Mátyás: Wings of Desire


November 17-én, a főváros 150. születésnapján jelenik meg a Budapest Nagyregény című könyv, ami a kerületek számának megfelelően huszonhárom fejezetből áll. A megjelenés napjáig minden kerület fejezetéből mutatunk egy részletet, és minden szerzőről közlünk egy videót. Dunajcsik Mátyás a XVIII. kerületért felelt.

„Talán az ide betelepültek nosztalgiája volt ez a hátra­hagyott vidéki élet után, vagy éppen maga a kerület emlékezett így azokra a távoli időkre, amikor még egyáltalán nem volt része a fővárosnak, és sűrű erdők borították a Duna keleti oldalán lágyan emelkedő Ferihegy lankáit egy-egy elszórt tanyával és majorsággal, mindenesetre itt a kerületben egyáltalán nem volt ritka, hogy a szokatlanul nagy telkeken valóságos kis gazdaságokat működtettek a hétközben a belvárosban mérnökként, tanárként, hivatalnokként dolgozó pestszentlőrinciek. Szinte minden negyedik-ötödik kertben volt legalább néhány sor szőlő, amiből aztán mindenki a szaktudásától és tehetségétől függően fogyasztható vagy fogyaszthatatlan bort vagy pálinkát is készített, de az őszi pincékben a borosüvegek mellett ott álltak a szomszédos Vecsésről beszerzett, savanyú káposztával megtöltött, fényes porcelántartályok is, meg a kertekben termő cseresznyéből, meggyből, ringlóból és őszibarackból főzött lekvárok."

Dunajcsik Mátyás: 1983, Budapest) magyar költő, író, műfordító, kritikus, kulturális menedzser. Számos szépirodalmi könyve, műfordítása jelent meg.