KULTÚRA

Grecsó Krisztián: A Hold felszínéről visszatérő rádiójelek


November 17-én, a főváros 150. születésnapján jelenik meg a Budapest Nagyregény című könyv, ami a kerületek számának megfelelően huszonhárom fejezetből áll. A megjelenés napjáig minden kerület fejezetéből mutatunk egy részletet, és minden szerzőről közlünk egy videót. Grecsó Krisztián a XVII. kerületért felelt.

„Azon gondolkodom, mit szólnának a Vigyázó Sándor művházban, ha affélékről kezdenék el beszélni, hogy itt minden megvan, amit Trianon elvitt, és ezt csak azért mondom, mert az én valóságomban jelen van a múlt, és ha én tekerek a Vigyázó Sándorba, akkor persze hogy eszembe jut, hogy az Erzsébet-templom előtt olyan volt ez a négy falu, mintha egy kicsi Erdélyt telepítettek volna ide, erdélyi erődtemplomokkal, meg hogy a gróf egykoron egy egész uradalmat ajándékozott a Tudományos Akadémiá­nak… Hát mert miért ad valaki erdőt, szabadságot, teret, kastélyt a Tudományos Akadémiának, ha nem azért, hogy megváltsa a saját lelki üdvét, és hogy azt a tájat, amit a legkedvesebbnek gondol, a Podmaniczky lány hozományát Vigyázó gróf váltotta meg, vitette ki az életükből, az aránytalan gazdagságból, hogy a jövő és a jelen hálás legyen, persze a jövő és a jelen nem hálás, mert azt se tudják, hogy ők léteztek, és hogy Régiakadémia vagy az Akadémiaújtelep nem valami sportizé, de mindegy, mert a földben csak a hálátlanság lakik, meg a feledés."

Grecsó Krisztián: (Szegvár, 1976) író, költő, dalszerző, szerkesztő. Az első verseskötetei után Pletykaanyu című elbeszéléskötete kapott nagy nyilvánosságot, prózakötetei közül a Megyek utánad Aegon irodalmi díjat, a Vera Libri irodalmi közönségdíjat nyert.