KULTÚRA

Simon Márton: Séták és más tévedések


November 17-én, a főváros 150. születésnapján jelenik meg a Budapest Nagyregény című könyv, ami a kerületek számának megfelelően huszonhárom fejezetből áll. A megjelenés napjáig minden kerület fejezetéből mutatunk egy részletet, és minden szerzőről közlünk egy videót. Simon Márton a IX. kerületért felelt.

„Otthon érezte ezen a környéken magát, pedig Ez a Franzstadt, ez nem törleszkedik az erre járók szívéhez, ezt Mária mondta neki a beköltözése napján, és ő is érezte, hogy ezt a részt nem feltétlenül volt szokás ellágyultan szeretni, még legföljebb ha a körutat, vagy a Mester elején itt szemben a Széchenyi kávéházat, a kupolákkal és a pajzsos ablakaival tisztára egy palota, azt persze, pláne ha FTC-drukker volt az ember, de már egy kicsit kijjebb, a Közraktárak laposan húzódó téglatömbjeit, a gépgyárat, a bőrgyárat, a pezsgőgyárat, a Lónyay utcában zörgő villamost, ezt a nyüzsgést, ezt már nem, a jobb és rosszabb hírű vendéglőket, kis piacokat, kint, lefelé a Duna-parton a malmok mellett a Közvágóhíd felé, azt a részt végképp nem, csak iramodásnyira volt ugyan a Vámpalota és a Sóház a lakástól, arrafelé mégis ritkán sétált el, pedig a Soroksári út igazán nem korzózásra lett kitalálva, nem ez volt a mágnásfertály se..."

Simon Márton: (Kalocsa, 1984) költő, műfordító, slammer. A Dalok a magasföldszintről, a Polaroidok, a Rókák esküvője és az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni című verseskötetek szerzője. Válogatásában jelent meg a 99 magyar vers című antológia.