FRISS

Újdelhiben a régi Budapest-módszert alkalmazzák a légszennyezettség enyhítésére


A világ legnépesebb országának, Indiának a fővárosa bajban van, súlyos a légszennyezettség mértéke, ezért nyolc napon át korlátozzák a forgalmat, amit a páros és a páratlan rendszámokhoz kötöttek.

Olyan mértéket ért el a légszennyezettség Újdelhiben, hogy a hatóságok lépni kényszerültek. Úgy döntöttek, egy hétre korlátozzák a járművek használatát november 13. és 20. között. Az indiai fővárosi régió környezetvédelmi minisztere a Reuters szerint bejelentette: a páratlan rendszámú járművek a páratlan napokon, míg a páros rendszámú járművek a páros napokon közlekedhetnek majd az utakon – szúrta ki az Infostart.hu.

A lap emlékeztet: a 2010-es évekig Budapesten is a páros-páratlan szabály volt életben szmogriadó esetén, de akkor változtattak rajta, és a szennyező autókat kitiltották amagyar fővárosból, azóta nem is kellett korlátozni ilyen formán a forgalmat.

Mint írják, hétfőn a levegő minősége már harmadik egymást követő napon volt súlyos szinten a közel 13 milliós város hivatalos fővárosi régiójában, a városvezetés ezért november 10-ig meghosszabbította az iskolák nyitva tartását is. India fővárosa novemberben, a tél beköszönte előtt rendszeresen bekerül a világ legszennyezettebb levegőjű városai közé, miután a szélcsend és az alacsony hőmérséklet miatt nem tudnak a városból kiürülni a káros anyagok.

Az Infostart felhívta a figyelmet arra is, hogy idehaza Békéscsabán látott napvilágot egy szeptemberi rendelettervezet, amely lehetővé tenné, hogy súlyos szmoghelyzet esetén elrendeljék a páros-páratlan korlátozást a belvárosban, az érintett napokon 6 és 22 óra között.

(Kiemelt kép: Fernando Stankuns/Flickr)