FRISS

Sokszínű Budapest: kínaiak, ukránok és vietnámiak élnek velünk a legtöbben


Budapesten 98 319 külföldi állampolgár él, közülük a legtöbben kínaiak, ukránok és vietnámiak, akiknek részaránya a teljes budapesti külföldi népességben így is csak 15,2, illetve 14 százalék, ami a főváros etnikai sokszínűségét jelzi.

Közel 100 ezer külföldi él a magyar fővárosban, ami a Telex által a napokban kikért KSH adatok alapján derült ki. Ebből egyebek mellett az látható, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2022-es népszámlálási adatai szerint két budapesti kerületben, a Terézvárosban, illetve Belváros-Lipótvárosban majdnem minden negyedik lakos külföldi állampolgárságú.

Ahogy a Telex írja: a fővárosi diaszpóra sokszínűségét jól illusztrálja, hogy az itt élő külföldi állampolgárok közül 13 505-en, a teljes diaszpóra 13,8 százaléka a statisztikában külön nevesített 39 országon felül „egyéb ázsiai/európai/afrikai/stb.” országból érkezettként van csak feltüntetve.

A 2011-es népszámlálás idején még a román állampolgároké volt a legnépesebb csoport, ami azóta csaknem kétharmadával, 4874-re csökkent, 2022-re azonban a kínai lett a legnagyobb fővárosi diaszpóra, létszámuk bő egy évtized alatt megduplázódott, 14 953 főre nőtt.

A fővárosban élő ukrán közösség gyarapodását nyilvánvalóan a háború generálta, jelenleg 13 791-an élnek Budapesten.

De élnek nálunk németek, oroszok, szlovákok, és franciák, valamint közel 2500 olasz, valamivel több, mint 2000 indiai, lengyelek, britek, dél-koreaiak, törökök, irániak, amerikaiak, spanyolok, sőt, mongolok és norvégok is.

(Kiemelt kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség)