KÖZÉLET

Meghalt Vajda Pál, Budapest egykori főpolgármester-helyettese


Tizenkét éven át vitte a főváros üzemeltetését és gazdálkodását, hetvennégy évet élt. Halálhírét Karácsony Gergely főpolgármester tette közzé.

Meghalt Vajda Pál, Budapest egykori főpolgármester-helyettese – közölte Karácsony Gergely a közösségi oldalán. „Budapest gyászol: hetvennégy éves korában elhunyt Vajda Pál egykori főpolgármester-helyettes. 1994-ben vette át a talán legösszetettebb feladatot, a városüzemeltetési és vagyongazdálkodási portfoliót, amelynek 12 éven át volt lelkiismeretes gazdája” – írta a főpolgármester a volt MSZP-s politikusról.

Hozzátette: a volt főpolgármester-helyettes munkáján és a város iránti elkötelezettségén is múlt, hogy Budapest biztosítani tudta a közszolgáltatások folytonosságát és minőségét, amely a legfontosabb feladata a mindenkori városvezetésnek. „Elkötelezett baloldaliként hitt a szabadság és a szolidaritás eszméjében. Személyében egy kiváló várospolitikust, egy büszke budapestit veszítettünk el.”

Az MSZP közleményt adott Vajda Pálról. Mint írták, fővárosi megbízatása előtt, 1990-ben a párt újpesti szervezetének alapító elnöke lett, s négy éven át Újpest alpolgármestereként dolgozott.

Vajda Pál 1949-ben Újpesten született munkáscsaládban, a Mahart Hajójavítónál villanyszerelőként helyezkedett el. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát.