KULTÚRA

Az olaszoké a főszerep két budapesti moziban


A Puskinban és a Tabánban olyan filmeket vetítenek, amilyeneket még soha. És az is lehet, hogy utoljára, bár mi abban reménykedünk, hogy nem így történik.

November 4-én indul a 21. Olasz Filmfesztivál, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvénye. Tizenkét kortárs olasz filmet nézhetünk meg eredeti nyelven, magyar felirattal.

A programsorozatot az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje, A parancsnok nyitja, amely megtörtént esetet dolgoz fel, Salvatore Todaro, az olasz tengerészkapitány történetét. A 2. világháborúban Todaro tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó 26 túlélőjét. Amikor a megmentett kapitány megkérdezte, miért tette ki magát ekkora kockázatnak, Todaro így válaszolt:

Mások, velem ellentétben, nem rendelkeznek kétezer évnyi civilizációval a hátuk mögött.

Edoardo De Angelis filmje november 4-én, 19 órakor a Puskinban, november 11-én 19.30-kor a Tabánban látható. November 5-én 16.30-kor a Puskinban a Hátralévő életem első napja című filmet vetítik, amelynek főszereplője Toni Servillo. Paolo Genovese filmjében négy ember is véget akar vetni az életének, de találkoznak egy titokzatos férfival, aki alkut ajánl nekik:

várjanak egy hetet, hogy újra megtapasztalhassák, mennyire jó élni.

Utána, 20 órától (és november 10-én, 19.30-tól a Tabánban) a Szép nyár című filmet játsszák, amelynek rendezője Laura Luchetti, aki a film vetítése után találkozik a közönséggel. Vasárnap, 19.30-tól játssza a Puskin az Én megmondtam című Ginevra Elkann-filmet, november 7-én, hétfőn, ugyancsak 19.30-kor pedig a Dantét a Puskinban (ezt november 12-én, 19.30-tól vetítik a Tabánban), amely Az Isteni Színjáték írójának utolsó húsz évét dolgozza fel, és a 84 éves Pupi Avati rendezte.

November 8-án 19 órakor lesz látható a Puskinban az 1939-ben Svájcban játszódó Lubo, amelyben a főhős három kisgyermekét a nemzeti átnevelési programba hurcolják a csendőrök, mert a család az úgynevezett jenisekhez, egy svájci vándornéphez tartozik.

November 9-én, 19.30-kor a Puskinban A furcsaság című filmben a Pirandellót alakító Toni Servillo rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges figurával és az ő szedett-vedett társulatukkal.

Másnap 19.30-kor a Puskinban az Elrabolták lesz műsoron. Marco Bellocchio filmje megnyerte a legjobb filmnek járó olasz Arany Glóbusz-díjat idén. 1858-ban, Bologna zsidónegyedében a bíboros parancsára elviszik a Mortara család hétéves gyermekét, akit titokban megkereszteltek. A pápai törvény értelmében katolikus nevelésben kell részesülnie.

November 11-én 17 órakor vetíti a Puskin az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország című animációt, mely három lány történetét meséli el 1918-ból, 1943-ból és 1978-ból. Utána 19.30-kor az Adagio lesz műsoron, Stefano Sollima filmje a 16 éves Manuel kalandjait meséli el.

November 12-én, 17 órakor A kimérát vetíti a Puskin Josh O’Connor és Isabella Rossellini főszereplésével. Ezután 19.30-kor az Élni szeretnék! című filmet játsszák, amelyet Michela Andreozzi rendezett.