FRISS

„Beszélő” buszok segítik a látássérültek önálló közlekedését


A Rákóczi úton közlekedő buszok a megállókba érkezve – igény esetén – bemondják, hogy melyik járat érkezett a megállóba és az melyik irányba közlekedik, derült ki a cég közleményéből.

A látássérült utasok önálló közlekedését segíti a BKK egyik legújabb fejlesztése, az újítás október 15-től, a fehér bot nemzetközi napjától kezdve működik. Kezdetben csak a Rákóczi úton közlekedő járatokon, de a jövőben több vonalra, a későbbiekben pedig a fővárosban közlekedő valamennyi járműre szeretné kiterjeszteni a hasznos funkciót a Budapesti Közlekedési Központ.

-
Kép: BKK

Hogy működik?

A megállókba begördülve a járművek a külső hangszóróikon keresztül hangosan is tudják tájékoztatni az ott várakozókat arról, hogy melyik járat érkezett a megállóba, és merre indul tovább. A fejlesztés elsősorban a látássérült utasok számára hasznos, akik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén (MVGYOSZ) keresztül jelezték, hogy esetenként nehezen tudnak különbséget tenni a különböző járatok között. 

A külső bemondást a közelmúltban forgalomba állt járművek esetén a látássérült emberek a már évek óta bevált közlekedési távirányítójukkal tudják elindítani, de amennyiben egy korábban beszerzett busz áll be a megállóba, akkor a jármű vezetője tudja lejátszani egy gombnyomással a tájékoztató szöveget. A közlekedési távirányítók egyébként eddig is nagyban segítették a gyengén- vagy aliglátó utasok önálló közlekedését: ezek segítségével eddig a megállókban lévő FUTÁR-kijelzők tartalmát lehetett felolvastatni, most ezt a szolgáltatást fejlesztették tovább a BKK szakemberei. Az, hogy a buszok a közlekedési távirányítók segítségével mostantól hangosan is tájékoztatják a látássérült utasokat egyedülálló Magyarországon, kizárólag a fővárosban működik ilyen rendszer.