KULTÚRA

Egy falat Budapest – különleges gasztroséták indulnak márciusban


Egy tucat gasztronómiai témájú városi sétával érkezik a tavasz az Imagine Budapestnél. De lesz főzdelátogatás, italtörténeti séta és gasztrotárlat-vezetés is.

A gasztroséták egy egészen különleges válfajai a városi programoknak – a sétálók imádják őket, de megszervezni egy-egy ilyet, nos, nem mindig zökkenőmentes. Különleges recept alapján készülnek, hiszen van bennük egy csipet történelem, némi mászkálás, egy nagy adag kóstolás, és ízesítésnek a felfedezés örömét is bele kell keverni. 

Engedve a közönség nyomásának, az Imagine Budapest az egész márciust a Gasztronómia Hónapjának nevezte ki, és a tíznél is több, különféle tematikus sétával készült, a Kőbányai sörgyáraktól az ehető növényeken át a belvárosi Auguszt család világáig válogathatunk a programok közül.

A legnépszerűbb sétákon már alig van hely (a Ragyogó Matild palota vagy a Mad Scientist sörfőzde), de aki lemaradt ezekről, az se szomorkodjon, mert sok izgalmas alternatíva közül választhat. Remekül hangzik a Budapesti szeszhatározó, ami egy szívderítő italtörténeti séta kóstolókkal, vagy a Gasztrotárlat-vezetés a Nemzeti Galériában, de az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba szervezett Szíveslátás, vendéglátás is évszázados tudást és múzeumi tárgytapogatást ígér sok-sok remek sztorival fűszerezve.

Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem

Kis ízelítőt is kaptunk a sétákból Katona Csaba történész vezetésével: a ferencvárosi egykori Borjúvásárcsarnok előtt állva arról az időről mesélt az Énbudapestemnek, amikor a trágya, halszag, mocsok mindennapos volt a város utcáin, „hála” a lovas közlekedésnek, a nyílt piacoknak és a csatornarendszer esetlegességének.

Majd pár röpke év alatt, Budapest világvárossá válása során, nem csak közintézmények sora épült ide, de hasonlóan fontos volt, hogy a lakosságszám növekedésével párhuzamosan a városi infrastruktúrák – köztük az élelmezés és ellátás megszervezése – is fejlődjenek. 1872-ben nyílt meg például a Közvágóhíd, egy évvel később indult meg a Központi Vásárcsarnok építése, és a ySoroksári út környékén egymás után nyíltak a hatalmas malmok. 

Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem

De nem csak a város arculatát formálta át az, ahogy és amit eszünk, hanem a nagy történelmi események is nyomot hagytak a szakácskönyveken, az étrenden is. Ha már a szakácskönyvek szóba kerültek, Katona Csaba azt is elmesélte, hogy 

az egyik legmeghökkentőbb – ma már elképzelhetetlen – recept úgy indul, hogy végy egy hódot.

De kacifántos történet a paprika diadalmenete is: hogyan lett egy egyszerű pótlékból, amihez csak akkor nyúltak, amikor minden más fűszer elfogyott, igazi hungarikum.

És ha már gasztroséta, a városi kóborlás után betértünk a Boook Kitchenbe is, ahol a food stylingot próbálhattuk ki László Ágnessel, a téma szakértőjével: egy tál karfiollevest dekorálhattunk ki hozzávalókkal, hogy saját instafotóinkon is jól nézzen ki az étel.

Hasonló élményeket tartogat tehát egész március, csak válogatni kell a séták közül.