STÍLUS

Elkezdték a 3200 tőből álló különleges rózsakert munkálatait a Gellért-hegyen


Ezt is születésének 150. évfordulójára kapja Budapest, de rajta kívül is minden magyar település: a Jubileumi parkban elkezdték kiültetni a növényeket.

Idén márciusban írtuk meg, hogy a tervek szerint Budapest születésének évfordulójára

rózsakerttel bővül a Gellérthegy.

A tervek, úgy tűnik, az eredeti menetrend szerint meg is valósulnak, ugyanis a FŐKERT Facebook-oldalán kedden bejelentették, hogy

a Gellért-hegyi Jubileumi parkban megkezdték a kivitelezési munkálatokat, a munkaterületet pedig lezárták.

A kertészeti vállalat térképet is közölt a helyszínről: a piros vonallal körbekerített területet, a majdani rózsakert helyét a kivitelezés idejére lezárták, a pöttyözött vonallal jelzett útvonalakon pedig fokozott figyelmet kérnek mindenkitől, ugyanis a munkagépek és a teherautók azok mentén közelítik meg a helyszínt.

-
Kép: FŐKERT/Facebook

„A munkálatokkal október végére végzünk, addig türelmeteket és megértéseteket kérjük!” – tették hozzá a FŐKERT posztjában.

Bardóczi Sándor főtájépítész az Énbudapestemnek még a tervek nyilvánosságra hozatalakor árulta el, hogy a projekt a Budapest 150 bizottság kezdeményezésére indult, az apropót a Budapesti Történeti Múzeum tanulmánya adta, amely feltérképezte, hogy milyen nemzetiségből, hazai vagy éppen külföldi településekről származók alkotják Budapest lakosságát.

A kutatás szerint szinte minden budapesti családnak vannak vidéki vagy éppen külhoni felmenői, rokonai.

Magyarország 3153 települése, illetve a határon túli régiók előtt tisztelegve ültetnek el egy-egy rózsatövet tehát a Gellért-hegyre. Lapunk úgy tudja, hogy a hazai települések vezetői, Budapest hivatalos egyesítésének évfordulóján, szimbolikusan örökbe fogadnak majd egyet a közel 3200 rózsatőből.

Amíg pedig elkészül a különleges rózsakert, mutatunk róla egy látványtervet – madártávlatból:

A
Grafika: Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti Osztály/ Énbudapestem

(Kiemelt kép: A Gellért-hegyen telepítendő rózsakert helye a munkálatok megkezdése előtt / Fotó: Berecz Valter/Kepszerk.hu)