STÍLUS

Élőfestés chilles dj-szettre a Népszínház utcánál – grillkolbálszos piknikezés közben?


A válasz határozott igen! A II. János Pál pápa–Teleki László–Népszínház tengelyen ingyenes, városformáló közösségi bulival zárul a nyár, és nyílik az ősz csütörtökön este: lesz minden, ami közparkban szokatlan.

De a Budapest Tuning városformáló közösségi mozgalom ötletpályázata pont ezekért a szokatlan helyzetek megteremtéséért indult: hogy a programba nevezett és végül kiválasztott projektek új, rendhagyó városhasználati élményt nyújtsanak a főváros lakóinak.

Az idei nyertes projektek már június óta zajlanak – Nagytétényi ArtTér, Hengermalom placemaking –, és eltartanak még egészen október 31-ig, szerte Budapesten.

A csütörtöki esemény azonban tényleg rendhagyó és szokatlan: a Külkörút elnevezésű projekt pályázatának gazdái ugyanis

valódi vállalást tettek azzal, hogy a Népszínház utcát és környékét akarják felpezsdíteni, és közvetlenebb hálózaton bekapcsolni a város körforgásába.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapest

 

Ez a munka holnap ingyenes, közösségi örömködéssel folytatódik (Facebook-esemény itt):

a II. János Pál pápa térre csütörtökön este hat órától kilenc óráig nyárzáró (és ősznyitó) bulit szerveztek: járdakoncert, kiállítás, piknikpont és utcabál várja a helyi és a város minden pontjáról szívesen látott vendégeket egyaránt.

A szervezők szerint a józsefvárosi Népszínház utca és környéke sokak számára még felfedezetlen, de ha elindulnak a felfedező útra, Budapest egyik legjobb részén találják magukat.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

 

Saját hosszútávú projektjeik még nagyobb sikere érdekében – a Tuning szervezője, a Budapest Brand javaslatára – idén összefogott három, tavaly még külön-külön induló józsefvárosi szervezet, és közös anyagtervet adtak be. A Kastner Kommunity a II. János Pál pápa teret, a TANGÓ projekt a Teleki László teret, a Járdafesztivál pedig a Népszínház utcát vette idén birtokba, miközben már azon is dolgoznak, hogy a kezdeményezésük által kijelölt területet magukhoz hasonló civil szereplők bevonásával tovább bővítsék.

A Külkörút szintén június óta várja változatos programokkal az érdeklődőket, és ez októberig így is marad, itt követhetők az események!

(Kiemelt kép forrása: Budapest Tuning/Külkörút)