FRISS

43 tonna szemetet hagyott maga után a tűzijáték közönsége


Ez annyi, mint egy közepes budapesti kerületben egy nap alatt begyűjtött és elszállított kommunális (háztartási) hulladék mennyisége.

Líraian kezdődik a Budapesti Közművek beszámolója a nemzeti ünnepen keletkezett hulladékmennyiség elszállításáról:

„Az augusztus 20-ai tűzijáték véget ért, a pirotechnika füstjét elfújta a szél, elcsendesedett a rakpart a Duna mind két oldalán, a látogatók is hazamentek.”

Aztán gyorsan közbelép a prózai valóság: a beszámoló szerint ugyanis a Budapesti Közművek közel 100 dolgozója ekkor kezdte meg munkája nagyobbik részét, a tömeg elvonulását követően kézi erővel és 15 gépjárművel takarították fel a budai és a pesti alsó rakpartot, a dunai hidakat és az ünnepségnek helyszínt adó további fővárosi területeket, valamint összegyűjtötték és elszállították a programok alatt a közterületeken képződött szemetet.

A vasárnapi rendezvényeken és a tűzijátékot követően több mint 43 tonna többlet-hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el ártalmatlanításra

– közölte a honlap. Mint írták, ez a 43 tonna megfelel egy közepes budapesti kerületben egy nap alatt begyűjtött összes kommunális (háztartási) hulladék mennyiségének. Az elszállított hulladék túlnyomó részét energetikai úton hasznosították a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben.