KULTÚRA

Ha azt hitted, hogy a Lánchídon csak 4 oroszlán van, akkor nem vetted észre azt a 138-at, amit mi megtaláltunk


A Kolodko-szobrok kergetésébe belefásult városlakók új kincskeresős terepet is kaptak a felújított Lánchíddal. 1300-nál is több látnivalót lehet keresgélni: oroszlánhajkurászóst, Lánchíd a Lánchídont és Találd meg a különbségeket a címerek közöttet is lehet most játszani.

Kiörültük magunkat (itt és itt és itt), hogy visszakaptuk a megújult Lánchidat, és azon kaptuk magunkat, hogy elvesztünk a részletekben. És a számolásban, ugyanis ezernyi újdonságot talál az, aki nyitott szemmel jár-kel a hídon (a pontos számokat a cikk végén rejtettük el).

Igen, gyalog a legkönnyebb észrevenni azokat az apróságokat, amik a felújítás alkalmával kerültek a hídra, és a legvalószínűtlenebb helyen is keresni kell. Apró Lánchídra utaló logókat találni a füzérvilágítás minden elemén, bizonyos záróelemeken és még a két megújult alagutacska falán is.

width=4000
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség
Lánchíd
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Ugyanez a helyzet az oroszlánokkal, amik gyakorlatilag az első számú ismertetőjelei a Lánchídnak, hiszen ők őrzik a hidat Budáról és Pestről is. Mégis, ha jó helyen keressük őket, akkor látjuk meg, hogy négyesével összeálltak, hogy a kandeláberek se maradjanak őrizetlenül.

2023.08.02.
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség

A hídfőkön 4 címert is láthatunk, de sokakat meglepetésként érhet, hogy nem egyforma, bár kétségkívül egymásra nagyon hasonlító darabokról van szó. A Széchenyi és a Sina családok címerei a híd déli és északi oldalán találhatók, érdemes megállni, akár lefényképezni az egyiket, a másik mellé tenni és összehasonlítani. 

2023.08.02.
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség

A pontos számok:

Oroszlánok összesen: 142 db

  • 4 db a pilonokon 
  • 4 db a hídfőkön
  • 6 db a Sina-címereken
  • 128 db a kandelábereken 
Lánchíd
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Lánchíd a Lánchídon összesen: 1191 db

  • 1 db Lánchíd
  • 2 db az aluljárókban, a falakon 
  • 4 db a kiesés elleni védőelemeken
  • 4 db a láncot lezáró kapukon
  • 1180 db a füzérvilágításon (a felújítás logójaként)

Ugyanezt a kincskeresős játékot a maximalisták megcsinálhatják a rozettákkal vagy a magyar koronával is, jó szórakozást!