KULTÚRA

A szezon legkülönlegesebb kertmozija nyílik a Városligeti-tavon


Ha nyár, akkor az esték elengedhetetlen élménye a kertmozizás: parkokban, tetőkerteken, Duna-parton – egyre kreatívabb a helyválasztás. Olyan viszont, hogy egy tó vizén ringatózva filmezhetünk, még nem volt.

Augusztus 1-el indul a Városligeti Vízi Mozi, ahol öt napon át, minden este a legjobb magyar animációs és nagyjátékfilmeket nézhetjük meg, igazán különleges körülmények között. 

Ugyanis a nézőtér csónakokból és vízibicajokból fog állni – egy vízibicikli bérlése 13 ezer forintba kerül, és maximum 5 fő (vagy 400 kg) tartózkodhat rajta, egy csónakok pedig 9000 forintért bérelhető, és maximum 4 fő (vagy 300 kg) tartózkodhat rajta. 

-
Kép: Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó

A flotta összesen 8 csónakból és 32 vízibicikliből áll, a jegyeket a helyszínen és elővételben is meg lehet váltani, az online értékesítés hamarosan indul a Városligeti Vízi Mozi oldalán itt, a csónakokat a film kezdete előtt legkorábban 45, legkésőbb 15 perccel lehet majd átvenni a sétányon található stégnél.

Enni-inni is lehet a filmek alatt, mielőtt vízre szálltok, a Kiscsónak kávézóban meg lehet venni az elmaradhatatlan mozis nassolnivalókat, mint a popcornt és nachost, valamint a frissítő üdítőket és bort is. A szervezők kérik, hogy a csónakokba csak az ott vásárolt élelmiszert és italt vigyétek be, valamint a film után az étel- és italmaradékot vigyétek ki a partra, hogy tisztán tudják tartani a tavat és a csónakokat.

Vetítések időpontja: 20:30 

Műsor:

  • Augusztus 1. - Macskafogó (1986)
  • Augusztus 2. - Együtt kezdtük (2022)
  • Augusztus 3. - Vuk (1981)
  • Augusztus 4. - Liza, a rókatündér (2015)
  • Augusztus 5. - Indul a bakterház (1980)

Az ötlet amúgy még 2020-ban született, amikor három egyetemista – Horváth Regina, Klisóczki Fanni és Nagy Simon – álmodott egy nagyot, és arra gondolt, mi lenne, ha a Városligeti Csónakázótó zárás után valami egészen új funkciót kaphatna. Azt szerették volna, hogy a forró nyári estéken ne csak filmszínházban, kertben vagy autóban lehessen mozizni, hanem a víz közelségében, Budapest egyik legszebb környékén, romantikus csónakázás közben is. Ötletük alapos kidolgozása során felkeresték a BSK Nkft. csapatát és megosztották annak legapróbb részleteit is. A BSK Nkft. pedig most egy próbahét keretein belül megvalósítja a csapat legvadabb álmát.

Az 50-es években amúgy már egyszer működött mozi a tavon – stílszerűen a Tó mozi, akkor a vetítővászon volt a víz fölött, a Fortepanon meg is nézhetjük, akkor hogy moziztak az emberek, íme:

-
Kép: Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely/Fortepan

(Kiemelt kép forrása: Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó)