FRISS

Felnőtt felügyelettel flangálnak a fővárosi flamingófiókák


Európa egyik legjobban szaporodó állatkerti rózsásflamingó-kolóniája idén is hozza a formáját: eddig tizennyolc fióka kelt ki, és sok tojáson még kotlanak a felnőttek.

Közel harminc, aprócska tűzhányóra emlékeztető fészket számláltak a rózsás flamingóknál június végén a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A madarak a múlt évben huszonhat fiókát neveltek fel sikeresen, és idén is elkezdődött a költési szezon, június legvégén bújt ki a tojásból az idei szezonban az első fióka.

Az elmúlt két hétben tizennyolc fióka kelt ki, de továbbiak is lehetnek, hiszen vannak még tojások, amelyeken a szülők kotlanak

– közölte az intézmény. Mint írják, Európa egyik legjobban szaporodó állatkerti rózsásflamingó-kolóniája él Budapesten, az állatkerti létszám mintegy 150 egyedet számlál. Évente általában húsz körüli, vagy még annál is több fiókával gyarapszik a csapat, ami lehetőséget teremt arra is, hogy a budapesti kelésű flamingókból más hazai és külföldi állatkertek is kapjanak.

A flamingófiókák nem sokban hasonlítanak a kifejlett madarakra: ugyan jóval kisebbek, de a különbség nemcsak ebben áll, hanem az aránylag tömzsi, az első napokban kifejezetten „pufók” lábak, a pihés, szürke tollazat, és az egyenes csőr lényegesen eltér attól, amit a felnőtt egyedeken lehet látni. A fiókák lába és csőre az első pár napban még rózsaszínű, de egyhetes korukra már befeketedik, és jó ideig úgy is marad. A kifejlett madarakra jellemző színek csak az első év után jelennek meg rajtuk, addigra már magasságukat és alakjukat tekintve is sokkal jobban hasonlítanak szüleikre.

Fővárosi
Kép: /Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A szülők egy speciális táplálékkal, begytejjel etetik a fiókákat, a begy falában termelődő, tápláló váladék élettani szerepét tekintve az emlősök tejéhez hasonlít, bár nem fehér, hanem sötétvörös színű.

A felnőttek a csőrükből csurgatják át a fiókák csőrébe, amit egy kis szerencsével a látogatók is megfigyelhetnek.

A legutóbb kikelt fiókák még a fészekben vagy annak környékén tartózkodnak, a tíz napnál idősebbek azonban már kisebb sétákat is tesznek a felnőttek felügyeletével. Az elkövetkező hetekben pedig arra lehet majd számítani, hogy a szülők a kolónia összes fiókáját egy csoportba terelik össze, egyfajta „óvodát” alakítva ki, mert így sokkal könnyebb gondoskodni a fiatalokról, illetve vigyázni rájuk.

Fővárosi
Kép: /Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) nem teljesen egzotikus faj, mert bár inkább Dél-Európában, Afrikában, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsia egyes vidékein honos, de ritka kóborlóként Magyarországon is előfordulhat. Ezért a hazai védett állatfajok listáján is szerepel. Tápláléka apró vízi élőlényekből áll, ezeket speciális csőre segítségével szűri ki a vízből. A tojók általában egy vagy két tojást raknak. A fiókák egy hónap elteltével kelnek ki a tojásból. A kotlásból, illetve a fióka neveléséből mindkét szülő kiveszi a részét.