KULTÚRA

Személyes budapesti fesztiválmustra idén nyárra


A nyárral együtt kitört a fesztiválszezon is, amely az önök szerény írójának legalább annyira vonzó program ilyenkor, mint a természetet járni, vagy elmenni nyaralni.

Éppen ezért összeszedtem hét olyan 2023-as fesztivált, amin részt veszek – vagy legalábbis mindenképp részt veszek rajta, ha a lehetőségeim engedik. Fesztiválmustra!

Margitszigeti Nyári Fesztivál

Amióta megszületett a lányom, szinte ösztönszerűen kezdtem el komolyan érdeklődni az olyan szabadtéri, illetve félszabadtéri programok iránt, amelyek nemcsak gyerekbarát, de kulturális programok is egyben (vagy fordítva). Az egyik ilyen a Margitszigeti Nyári Fesztivál, amely nemcsak attól kedves a szívemnek nekifutásból, mert a Margitszigetre vihetem a gyereket, de attól is, hogy érzésem szerint épp az ilyenekkel lehet megszerettetni vele az olyan jellegű programokat, amelyek kulturális hatást gyakorolhatnak rá. Jó, lehet, hogy nem a személyes ízlésemnek kicsit sok Geszti Péter, meg a Szikora vs Lezsák musical, de ezek amúgy is esti programok, amelyek mellett számtalan más frankó eseményt találni – plusz lesz bábszínház, meg dinófesztivál.

Misztrál Fesztivál, Nagymaros

Még mindig a gyerek bűvkörében maradva venném célba a Misztrál együttes által útjára indított nagymarosi fesztivált, amelynek környezete is nagyszerű, Budapesttől sincs túl messze és ziher, hogy totálon van olyan programokkal, amiket a gyerek is kedvelne, és a szüleinek sem folyna ki az agya tőlük a füleiken keresztül.

Budapest Pride

Dacára annak, hogy a közbeszédben a Pride-felvonulás még mindig amolyan furcsa dolog, a Pride, mint fesztivál az egyik olyan dolog, amitől az ember még mindig Európában érezheti magát. Persze a közbeszéd általi megítélés is fura dolog, hiszen évről-évre egyre többen vannak a felvonuláson is, nem beszélve arról, hogy az éppen zajló programok is egészen izgalmasak, amelyek teljesen egyértelműen és nyilvánvalóan nem csak az LMBTQ+ közösség tagjai számára lehet érdekes.

Katlan Fesztivál

Bevallom, itt van némi személyes érintettségem is, mivel fellépőként leszek jelen a fesztiválon, de ennek ellenére is érdemes ellátogatni az ország egyik legsajátosabb fesztiválhelyszínével operáló rendezvényre. A Katlan ugyanis nem véletlenül hívatja így magát, hiszen a tárnoki kőfejtőben rendezik meg minden évben. Idén ráadásul bővített programrepertoárral, ugyanis nem csak az elektronikus zene kedvelői számára nyit idén a Katlan, de a psytrance, sőt, a hiphop rajongóinak is, hiszen ott lesz sok más menő alőadó mellett Pogány Induló is.

Katlan
Kép: Katlan

 

Sziget Fesztivál

Jó, persze, Sziget! Bele sem kezdek, hogy melyik nap melyik programot lenne érdemes megnézni, így nyilván az egyhetes kiköltözés a legjobb opció ebből a szempontból – d, ha választanom kellene egy napot, akkor az tuti, hogy a vasárnap lenne, amikor is Billie Eilish érkezik Óbudára.

Django Feszt

A tavalyi teltházas siker után a gypsy jazz hazai élvonala vonul fel ismét az idén hároméves Django Feszt Budapesten, méghozzá Budapest szívében, a Margitszigeten, a Kristály Színtérben, ami baromi izgalmas színfolt a fesztiváltérképen – pláne azoknak, akik egyébként még annak ellenére is a komfortzónájukon belül mozognak, hogy imádnak abból időről-időre kitekinteni. A Djangót egyébként Django Reinhardt gitáros emlékére szervezték meg először a Kobuciban, s ahogy a szervezők írják „több évnyi kitartó zenélés és szervezkedés vezetett oda, hogy egy évben egyszer, idén már harmadik alkalommal összefogjuk a manouche jazz hazai közösségét: a közönséget, zenészeket, táncosokat, a műfaj rendíthetetlen követőit és jövendőbeli rajongóit”. Szóval ennek szellemében a Django nehezen tűnik kihagyhatónak az ínyencek számára.

Belvárosi Sörfesztivál

A végére pedig legyen itt egy nem zenés esemény is, amely szerkesztőségünk több tagjában is izgalmat kelt: a Belvárosi Sörfesztivál. Nagyon nem is lehet túlgondolni a dolgot: a szervezők ígérete szerint 6 napon keresztül több mint 250 féle sörrel, a legkirályabb hazai főzdék kézműves különlegességeivel, a legjobb importőrök nemzetközi sörkínálatával, illetve vagány food truckokkal várják a különlegesen jó minőségű sorok kedvelőit a Belváros kellős közepén. Kell ennél több?

(Kiemelt kép: Sziget/Mohos Márton)