KULTÚRA

Idén ki tart görbe tükröt nekünk? Elindult a 23. ARC közérzeti pályázat


Mi történt velünk az elmúlt egy évben? Mit hoz a jövő? Az idei ARC hívószava a „Mire készülsz”, kiegészülve a különleges Budapest 150. szülinapi pályázattal.

A minden évben ősszel megnyíló kiállítás egy látlelet nem csak az elmúlt évünkről, de a világ általános helyzetéről is. A szervezők adnak egy kis ízelítőt, hogy mit értenek a „Mire készülsz” címszó alatt:

„Vannak, akik szerint a mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat, vannak, akik szerint ropira sülünk, és ez, valamint a vele járó tömeges vándorlás fogja kipusztítani az emberiség nagy részét. Mások űrturista prospektusokat nézegetnek, űrruhát készíttetnek maguknak, telket vesznek a Marson, és megpróbálnak olyan fényvédő naptejet beszerezni, ami a kozmikus háttérsugárzás ellen is véd. Vannak, akik a covidhoz hasonló, de még pusztítóbb világjárványra készülnek, és persze vannak, akik szerint a nukleáris világháború fogja tönkre tenni a délutánjukat.”

„Szerinted mire érdemes készülnünk, mibe kapaszkodjunk, ha körbevesz a hiszti és a bizonytalanság? Vagy lehet, hogy nincs is hiszti, csak gyorsul az idő, vágtat a technológia, és manipulál a hatalom? Lehet, hogy van ok a bizakodásra, a jókedvre, az optimizmusra, csak meg kéne fogalmazni?”

– kérdezik a szervezők.

Az idei ARC a főváros számára külön is izgalmas lesz, mert az alap plakátpályázat kiegészül a Budapest 150 ARC+ pályázattal is. Ennek a szekciónak is „Mire készülsz” a hívószava.

Egy kis gondolatébresztőt szintén mellékeltek, hogy lássák a pályázók, Budapest esetében is tágan lehet értelmezni a pályázat témáját: „Tudjuk, mi történt Budapesttel az elmúlt 150 évben. De vajon mi fog történni a következő 15-ben? Mi fog megváltozni? Mi fog megmaradni? Mi lesz teljesen más, mi lesz olyan Budapesten, amit elképzelni sem tudunk? Mutasd meg a fantáziádat, a vágyaidat, a fejlődést, a változást, a jövőt, az ötleteidet!”

A pályázatok beadási határideje: 2023. július 26. 12.00 óra. A részleteket pedig az Arcmagazin.hu-n találjátok.