KULTÚRA

45 éves a világ legismertebb macskája, az ajándékokat az Állatorvosi Egyetemhez várja


Napra pontosan ma 45 éve jelent meg először Jim Davis képregénye az újságokban, azóta Garfield, a lusta macska folyamatosan hódít, Kolodko Mihály szobrászt is megihlette.

Jim Davis, a karakter kitalálója gyakorlatilag csak megrajzolta, amit a környezetében látott, hiszen sok macskával élt együtt. Nagyapját hívták Garfieldnak, de a macska képzeletbeli gazdája, Jon és a később becsatlakozó kutya, Ubul is valós személyek és állatok alapos megfigyelésének eredményeként jöttek létre. Jim Davis szerint a sorozat titka (a legtöbb különböző újságban megjelent képregény Guinness-rekordját tartja egyébként), hogy az evés, az alvás és a lustálkodás témaköre egyetemesen népszerű, mindenki azonosulni tud vele.

Az Állatorvostudományi Egyetem kerítését rengeteg állat szobra díszíti: juhok, lovak, több kutyafaj is látható, súlyfelesleggel küzdő (ez nem igaz, nem is küzd ellene), narancssárga macska azonban idáig nem volt. (Spoiler: maga a mű a Dembinszky utcában látható, bár sokkal izgalmasabb megnézni a kerítést teljes hosszában, és megszámolni, hogy hány más állatfajjal lehet még találkozni.)

A szobrász egyébként egy lasagne-val lepte meg a macskát születésnapja alkalmából, akik kicsit is ismerik a karaktert, azoknak nem kell túlmagyarázni, hogy miért.

@enbudapestem 45 éves a világ legismertebb macskája Garfield, akit mostantól az Állatorvosi Egyetem kerítésén is megtaláltok Hogy tetszik a legújabb Kolodko miniszobor? #budapest #hungary #enbudapestem #fy #fyp #fyyyp #kolodko #kolodkomihaly #garfield #garfieldandfriends #garfieldthecat #tita ♬ The Garfield Show Theme