KULTÚRA

Európai elismerést kapott a Budapest100, segítsd őket további 10 ezer euróhoz!


Ma hirdették ki az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díj 2023 nyerteseit: köztük van a Budapest100 fesztivál is.

A Budapest100-at évente egyszer rendezik meg, egyetlen hétvégére: a cél vele az, hogy bemutassák és megünnepeljék a magyar főváros épített örökségét. Más kezdeményezésekkel ellentétben, amelyek elsősorban jelentős középületekkel foglalkoznak, a Budapest100 során minden ház érdekes, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e kiemelkedő építészeti megoldásokkal vagy műemléki védettséggel. A házakban megrendezett sétákon és helytörténeti kiállításokon keresztül a látogatók és a lakók megosztják egymással történeteiket és tapasztalataikat, ezáltal építve az egymás közötti kapcsolatokat és a kölcsönös megértést.

A lakók lelkesen nyitják meg házaikat a fesztivál hétvégéjén, és programokat szerveznek a látogatók számára. A kiállítások és a lakók által megosztott személyes történetek révén a látogatók betekintést nyerhetnek a megnyitó házak múltjába. Ezek az interakciók beszélgetésekre ösztönzik a résztvevőket, szomszédok között is megesik az ilyen, ezzel teremtve kapcsolatokat a közösségen belül is. Mindeközben a látogatók új szemszögből ismerhetik meg városukat, míg a lakók elmélyíthetik kötődésüket otthonukhoz és egymáshoz. 

Mi is szeretjük a kezdeményezést, idén is írtunk róla.

-
Kép: Schöff Gergely/Budapest100

 

A lenyűgöző eredmények mellett – mint például a több mint 600 megnyitott épület, a 2 000 elkötelezett önkéntes bevonása és a több mint 160 ezer látogató megszólítása – a fesztivál helyi hatása is figyelemre méltó. Ide tartozik többek között a közösség által létrehozott kezdeményezések fenntarthatósága is – amikor a lakók a fesztivál befejezése után is folytatják a közösségi programok, találkozók szervezését.

Díjazás és indoklás

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díj 21 országból összegyűlt 30 nyertesét egy örökségvédelmi szakemberekből álló zsűri választotta ki a válogató bizottság előzetes értékelése alapján. A Budapest100-at „A polgárok bevonása és tudatosítás” kategóriában díjazták egy-egy belga, ír, olasz, portugál, román és ukrán projekt mellett.

„Ez a lenyűgöző esemény az évek során folyamatosan gyarapította közösségét. Felhívja a figyelmet a kevésbé ismert épített örökségre, amelyet változatos módokon mutat be, különös tekintettel a személyes történetek jelentőségére az épületekkel és a várossal kapcsolatban. A Budapest100 figyelemre méltó aspektusa az emberek bevonása a házak kutatásába és bemutatásába, ezzel elősegítve a kezdeményezőkészség és a felelősségvállalás, valamint a környezetről való gondoskodás fejlődését, ami kihívást jelentő feladat. A Budapest100 fesztivál katalizátorként működik a közösségépítésben, és sokféle közösséget ösztönöz arra, hogy hasonló kezdeményezéseket indítsanak el saját településeiken, erősítve az örökség megőrzésének és ünneplésének fontosságát. Adaptálhatósága és erős módszertana más települések számára is megvalósíthatóvá teszi” – indokolta döntését írásban a zsűri.

Szavazz meg a Budapest100-nak 10 ezer eurót!

Az Európai Örökség-díj átadóeseményét szeptember 28-án a velencei Palazzo del Cinemában tartják. Az ünnepségen jelentik be a Grand Prix és a Közönségdíj nyerteseit is, akiket az idei év díjazottjai közül választanak ki, és akik egyenként 10 ezer euró pénzjutalomban részesülnek. Az ünnepséget az Europa Nostra szervezi az Európai Bizottság támogatásával, ez egyben a 2023-as 60. Európai Kulturális Örökség Csúcstalálkozó egyik kiemelt eseménye is lesz. A szervezők bátorítják az érdeklődőket, hogy ismerjék meg a nyerteseket,

és szavazzanak online, hogy ki nyerje el a 2023-as Közönségdíjat, amivel a már említett 10 ezer eurós pénzjutalom is jár.

-
Kép: Schöff Gergely/Budapest100

 

A díjról

Az Europa Nostra a kulturális és természeti örökség megőrzése és támogatása iránt elkötelezett civil szervezet. Ez a legnagyobb és legreprezentatívabb örökségvédelmi hálózat Európában, amely szoros kapcsolatot tart fenn az Európai Unióval, az Európa Tanáccsal, az UNESCO-val és más nemzetközi szervezetekkel. Az Europa Nostra a veszélyeztetett európai műemlékek, helyszínek és tájak megmentéséért kampányol, 7 programon keresztül. A kiválóság elismerését és népszerűsítését az Európai Unió Kulturális Öröksége díjjal / Europa Nostra-díjjal ünnepli. Az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra-díjat az Európai Bizottság 2002-ben alapította, és azóta az Europa Nostra szervezi. A díjak célja 21 éve a kulturális és természeti örökség elismerése és népszerűsítése, fontosságának bemutatása az európai társadalom, gazdaság és környezet szempontjából. A díj felhívja a figyelmet az örökségvédelem kiválóságaira és a legjobb gyakorlatokra Európában – írja a sajtóközlemény.