KÖZÉLET

Új trolik, buszok és villamosok állnak forgalomba


Az összes trolibusz megérkezett Budapestre abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak. Ősz óta már 285 új buszt kapott Budapest, a következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamost hoznak a fővárosba.

Megérkezett Budapestre a 48 járműből álló troliflotta összes járműve. Az új Solaris–Škoda Trollino trolibuszokból 44 már szállít utasokat, a legújabb járművek pedig várhatóan júniusban, de legkésőbb ősztől állnak forgalomba.

A lengyel-cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni, így olyan helyen is haladhatnak, ahol nem csatlakoznak a felsővezetékre.

Új
Kép: Nyirő Simon/BKK

 

A fővárosi trolibuszpark megújulása annak köszönhető, hogy a BKK a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásával élni tudott az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda járművek gyártójával 2014-ben kötött szerződése alapján megrendelte a fennmaradó 48 járművet. A főváros számára rendkívül előnyös konstrukcióban érkeznek Budapestre a trolibuszok, szinte még 2014-es árakon. A járművek összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, a fedezetet a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

150
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Tavaly ősz óta összesen 285 vadonatúj autóbusz érkezését jelentették be a BKK szolgáltatói. A villamospark is korszerűsödik: a következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba.

(Kiemelt kép: Nyirő Simon/BKK)