KÖZÉLET

Közös a tér – üres ingatlanokat nyit meg a főváros civil programok számára


Budapesti civil szervezetek pályázhatnak arra, hogy a Keleti pályaudvarnál három, eddig üresen álló üzlethelyiséget bérleti díj nélkül használatba vehessenek.

Senki nem jár jól azzal, ha üresen állnak ingatlanok a városban, és ez különösen igaz utcafronti üzlethelyiségekre. A tulajdonosnak így is keletkeznek költségei, az utcaképet rontja és még a szubjektív biztonságérzetünket is aláássa, ha kietlen, gazdátlan helyek mellett kell elhaladnunk. Nem beszélve a kihagyott lehetőségről: mi minden történhetne, történhetett volna ezekben a terekben. A Jurányi Ház talán a legismertebb fővárosi példa, amely mutatja, hogy egy eredeti funkcióját vesztett épület hogyan válhat egy városrész – sőt egy egész város – meghatározó helyszínévé, kulturális, közösségi terévé.

Bár a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló üres helyiségek többnyire rossz állapotúak, ezért használatba vételük jelentős ráfordítást igényelne, találunk ellenpéldákat is. Ilyen az a három üzlethelyiség, amely a 4-es metró építésekor jött létre. Ezek ideiglenes civil hasznosítása által olyan programokkal gazdagodhat a főváros, amelyek talán e lehetőség nélkül sosem jönnének létre. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a helyiségekre együttműködő civil szervezetek konzorciumai pályázhatnak, vagyis az önkormányzat bátorítani kívánja, hogy a hasonló célokért tevékenykedő szervezetek közös programokat valósítsanak meg.

Fotó: Fővárosi Önkormányzat

Az elképzelés szerint a három helyiség az Otthon Budapesten program – a főváros középtávú stratégiája – célkitűzéseit is tükrözné, így a pályázaton nyertes civil konzorciumok a Zöld Budapest, az Esélyteremtő Budapest és a Nyitott Budapest víziójának megvalósulásához is hozzájárulnak. A pályázati folyamat lezárultát egy olyan programfejlesztési szakasz követi, a tavalyi Budapest Tuninghoz hasonlóan, amelyben a résztvevő civil szervezetek közösen dolgozzák ki a megvalósítandó program részleteit. Ez lehetőséget ad akár további együttműködési lehetőségek felismerésére, és persze azt is biztosítani kell, hogy a megvalósuló események ne zavarják egymást.

Civil szervezetek által működtetett közösségi ház Torinoban (CO4CITIES URBACT projekt)

A három hónapos civil programsorozat egyfajta városi kísérlet – ha úgy tetszik: city lab –, amely felméri az üres ingatlanok civil hasznosításában rejlő lehetőségeket. Egy olyan konstrukció kidolgozása a cél, amelyben minden szereplő jól jár, beleértve, sőt, kiemelve a város, városrész lakóit, akik porosodó, üres portálok helyett élénk közösségi programokkal találkozhatnak, és ha eddig csak a kirakaton keresztül leshettek be ezekre a helyekre, most sajátjuknak érezhetik és részt vehetnek azok használatában.

A pályázat részletei erre a linkre kattintva ismerhetők meg.