FRISS

Uniós pénzből kezdik javítani a főváros ivóvízhálózatát


A rendelkezésre álló 20 milliárd forint maximum csövek cseréjére és néhány kút felújítására lesz elég Tüttő Kata szerint.

„Az Európai Unió 20 milliárd forintos támogatásából részben megújul a főváros ivóvízhálózata” – jelentette be Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese szerdán az MTI szerint.

Tüttő Kata a Fővárosi Vízművek budafoki telephelyén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: ez az elmúlt évtizedek legnagyobb ivóvízminőség-javító beruházása Budapesten. Hozzátette:

Még mindig sok az ólomcső, cseréjük égetően szükséges, a program segítségével pedig háromezer ilyen bekötést tudunk kicserélni.

Ezen felül felújítanak 60 vízkitermelő kutat a Szentendrei- és a Csepel-szigeten, és megújul a meglévő hálózat egy része is.

Budapesten körülbelül ötezer kilométeres az ivóvízhálózat, ebből évente 80 kilométert kellene megújítani, és évi 80 milliárd forintot kellene elkölteni az ivóvízhálózat rekonstrukciójára. Az ötezer kilométerből kétezer kilométernyi „a műszaki élettartama végén” tart,

vannak 100 évesnél is idősebb csövek a föld alatt, a hálózat jelentős része pedig 50-90 év közötti

– ismertette a főpolgármester-helyettes. Kiemelte: jelenleg az ivóvízdíj „nulla méter, nulla centiméter” cseréjére nyújt fedezetet, a főváros az ivóvízhálózat után hárommilliárd, a csatornahálózattal együtt ötmilliárd forint közműadót fizet a kormánynak, csak azért, mert ivóvizet szolgáltat, illetve csatornahálózatot működtet. Hozzátette: a vízdíj árát 2009-ben rögzítette a kormány, ami ma a valós költségek kevesebb mint a felét fedezi a szolgáltatóknak. ezért csak az európai unió támogatásával tud megvalósulni ma csőhálózat-rekonstrukció Budapesten.

Mint Tüttő mondta, ebből a 20 milliárd forintos keretösszegből a teljes hálózat megújítása nem valósítható meg, ezért szorgalmazzák, hogy „legyen béke mielőbb” a kormány és az Európai Unió között, hogy uniós források rendben megérkezzenek Magyarországra.

A főpolgármester azt is bejelentette, hogy a budapesti városvezetés a kormány elé terjeszt egy, a főváros újjáépítéséről szóló programot, ami jelentős részben az ivóvízhálózat megújításáról szól. Végül bírálta azt a törvénytervezetet, ami alapján a jövőben az állam az irányítása alá vonná az uniós támogatásból megvalósuló beruházásokat. A XVII. kerületben ezért hiúsul meg a tervezett csatornázás, bár volt róla döntés, és az EU biztosította a fedezetet, de „az ehhez kapcsolódó pénzek elvesztek”.

(Címlapfotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)