FRISS

Mutatjuk, hogyan változik az üzletek nyitvatartása a húsvéti ünnepek alatt


A húsvéti négynapos hosszú hétvégén a megszokottól eltérően tartanak nyitva az élelmiszerboltok, de a közlekedés rendje is módosul.

Magyarországon a húsvéthétfő mellett 2017 óta már a nagypéntek is munkaszüneti nap, az üzletek ünnepi nyitvatartását pedig jogszabály szabályozza, mely értelmében a legtöbb bolt pénteken, vasárnap és hétfőn is zárva lesz, de ez üzletenként eltérhet.

A portfolio.hu összegyűjtötte, hogyan alakul a nyitvatartás a nagyobb hazai élelmiszerláncoknál, postákon és gyógyszertárakban.

A Lidl, Aldi, Spar, Tesco, Auchan, Metro és Penny üzletekben az alábbi módon alakul a nyitvatarás:

  • 2023. április 6-án, nagycsütörtökön a megszokott nyitvatartás szerint nyitva lesznek.
  • 2023. április 7-én, nagypénteken zárva tartanak.
  • 2023. április 8-án, nagyszombaton a megszokott nyitvatartás szerint nyitva lesznek.
  • 2023. április 9-én, húsvétvasárnap zárva tartanak.
  • 2023. április 10-én, húsvéthétfőn zárva tartanak.

A CBA és Príma, valamint a Coop és Reál üzletek nyitvatartása a következő napokban üzletenként eltérő nyitvatartással működnek ezért érdemes az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatóról informálódni.

A Nemzeti Dohányboltok húsvéti nyitvatartása is üzleteként eltérhet, ezért ott is érdemes az adott dohányboltnál vagy annak honlapján érdeklődni.

A posták az alábbi munkarend szerint tartanak nyitva:

  • 2023. április 7-én, nagypénteken valamennyi posta zárva tart.
  • 2023. április 8-án, nagyszombaton valamennyi postahely a normál szombati munkarend szerint tart nyitva.
  • 2023. április 9-én, húsvétvasárnap, valamennyi posta zárva tart.
  • 2023. április 10-én, húsvéthétfőn valamennyi posta zárva tart. Ezen a héten a megyei ügyfélszolgálatot ellátó postahelyek a fogyasztóvédelmi törvény

A gyógyszertárak nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

  • 2023. április 7-én, nagypénteken, kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást
  • 2023. április 8-án, nagyszombaton a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig tartanak nyitva, zárás után pedig ügyeleti vagy készenléti szolgálat érhető el.
  • 2023. április 9-én, húsvétvasárnap kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.
  • 2023. április 10-én, húsvéthétfőn kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

A MÁV-Start járatai április 6-án, a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

A volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején. Április 5-én, szerdán a munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok. Április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én a munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben. Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek.

A HÉV április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben 7-étől 10-éig, kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár.

(Kiemelt kép: Unsplash)