KÖZÉLET

Kitűzték a roma zászlót a Városházára


Előrehozott Nemzetközi Roma Napot ünnepeltek a Főpolgármesteri Hivatal udvarán, amin a Romano Glaszo és a Karaván Familia Együttesek előadták a roma himnuszt.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes emlékeztetett mindenkit, hogy a Nemzetközi Roma Napot április 8-án, szombaton tartják, azonban az nagyszombatra esik, ezért is ünnepelték a Városházán két nappal korábban.

Mindenkinek a fantáziájára bízom, ez milyen szimbolikát rejthet magában

– jegyezte meg ezzel kapcsolatban Kerpel-Fronius.

Mint a főpolgármester-helyettes elmondta, örülnek annak, hogy az ünnepséget a Városháza udvarára szervezték, miközben a Városháza kapuja fölé kitűzték a roma zászlót, jelezve, hogy a roma közösség mennyire fontos része Budapestnek.

Amikor ünneplünk, arról sem szabad megfeledkeznünk, folytatta Kerpel-Fronius, mennyi adósságunk van.

Az elmúlt 20 évben folyamatosan csak pusztult a roma intézményrendszer,

az oktatásban is súlyos gondok vannak, ahelyett ugyanis, hogy elfogadóbb és elfogadóbb lenne a közeg – a főpolgármester-helyettes elmondása szerint azon az úton robogunk tovább, aminek a végén a szegregált iskolák vannak.

Mindemellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy rengeteg roma honfitársunk él még mindig mostoha körülmények között.

„Mindezeken kötelességünk segíteni” – jelentette ki Kerpel-Fronius, ez azonban, fűzte hozzá, nem megy egyik napról a másikra. Változást előidézni egyébként nemcsak jogszabályok útján lehet előidézni, hanem, mint magyarázta, szemléletformálással is. „Igyekszünk Budapesten ebben is élen járni.”

A főpolgármester-helyettes azt is nagyon jól tudja, hogy arányaiban még mindig nagyon kevés roma dolgozik a Városházán, szerinte többek között azért, mert romáknak nem is jut eszükbe ide jelentkezni. A főváros ezért gyakornoki programot indított végzés előtt álló, vagy frissen végzett egyetemistáknak.

Kerpel-Fronius azzal zárta a beszédét, hogy reméli, a jövőben

még sikeresebben fognak tudni együtt dolgozni.

A Romano Glaszo és Karaván Familia Együttesek előadása, Szegedi Tamás színművész szavalása és Vadászi Attila hegedűművész játéka után még Rézműves Melinda, a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház igazgatója mondott néhány szót.

Rézműves a rövid műsor után történelmi eseménynek nevezte a mostanit, mert végre kitűzték a roma zászlót is a Városházára, amivel egyébként egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott a hivatal.

A résztvevők ezek után lementek a Vigadó téri hajóállomásra, ahol a nemzetközi roma hagyományokat követve ünnepi üzenetekkel ékesített virágokat bocsátottak vízre.

(Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)