FRISS

Lovasrendőrök ügyelnek a budai hegyvidék erdőinek nyugalmára


Márciustól a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen bukkannak fel a lovasok, akik segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

A tavasz beköszöntével megnő a környékbeli hegyekben a kirándulók száma, különösen sokan túráznak a Hárs-hegyen, a Hűvösvölgy és a Szépjuhászné között, és néha már-már zsúfolttá válik az erdő. Ezzel sajnos az erdei konfliktusok száma is növekszik, eddig a feszültségek zöme elkerülhető lenne az írott jogszabályok és íratlan erdei illemszabályok betartásával - írja közleményében a Pilisi Parkerdő

A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsődlegesen segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem a büntetés a céljuk. A februári próbaüzem tapasztalatai abszolút pozitívak voltak, a kirándulók, kutyasétáltatók, erdei kerékpárosok együttműködők és előzékenyek.

Fotó: Pilisi Parkerdő

A természetjárók között mégis felmerülő apróbb konfliktusok legnagyobb része két egyszerű szabály betartásával orvosolható, és a járőrök elsősorban ezekre hívják fel a figyelmet. A kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket – a kutya biztonsága, az erdei élővilág és a többi kiránduló nyugalma érdekében – minden esetben pórázon sétáltassák. 

Az erdőben kerékpározókat pedig arra figyelmeztetik a rendőrök, hogy sporteszközük járműnek minősül, ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen – a Budai-hegység nagy része, így a szóban forgó Hárs-hegy is ilyen – csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek. Természetvédelmi területen kívül pedig – a konfliktusok és ütközések elkerülése érdekében – csak azokon az erdei ösvényeken közlekedhetnek, amelyek nem jelzett gyalogos turistaútvonalak!  Ennek értelmében a Hárs-hegyen – a védett erdei élővilág nyugalmát őrizve – például nem szabad kerékpározni. Helyette a Pilisi Parkerdő ajánlja az elmúlt években következetes munkával kialakított 350 kilométer hosszú Pilis Bike hálózatát, amely könnyű aszfaltostól kőkemény downhillig számtalan lehetőséget kínál az erdei kerékpározás rajongóinak.