KULTÚRA

Olvass (szinte) ingyen – 5 tipp, nem csak könyvmolyoknak


Olvasni jó, pontosabban olvasni nagyon-nagyon jó. Megvenni a kinézett új kötetet, hazavinni, és az elolvasása után a polcra tenni szintén jó. Azonban a tagadhatatlanul elszálló könyvárak miatt most körbenéztünk, honnan és hogyan tudjuk ingyen, vagy szinte ingyen beszerezni a klasszikusokat és a legújabb kedvenceinket.

1.Hozok-viszek könyvszekrények

A város egyre több pontján – a Károlyi kerttől a VII. kerületen át a Római partig tűnnek fel a könyvszekrények, amelyek vagy a helyi önkormányzatok és kerületi könyvtárak, vagy a helyi civil szervezetek támogatásával valósulnak meg.

Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem

A szekrények mint cserepontok működnek, hozni és vinni is lehet innen olvasnivalót. A kínálat meg az állapot is csak attól függ, mi városlakók mit viszünk, és hogyan bánunk vele, vagyis annyira lesz jó és a miénk, amennyire vigyázunk rá.

Február elején a Dob utcai polcokra néztünk rá, itt kapásból találtunk 4-5 könyvet, amit szívesen haza is vittünk volna, mert vagy nagy kedvencünk volt (mint Déry Képzelt riportja), vagy mert ezer éve a várólistánkon van, mint az Észak-Nyugati átjáró. 

Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem

2.Budapesti Közművek könyvespolcai

Sokféle hulladék létezik, de abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy a könyv NEM az – vallja a BKM is. Szép számmal érkeznek feleslegessé vált könyvek a BKM Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiba, amelyek döntően kifogástalan állapotúak, tehát mindenképpen „új gazdára” érdemesek.

A beérkezett könyvekből választékos minigyűjteményeket állítanak össze (szépirodalom külföldi és magyar alkotóktól, gyermek- és ifjúsági könyvek, szakácskönyvek, nyelvkönyvek, idegen nyelvű irodalom, különböző szakkönyvek stb.), és ezeket olyan fővárosi helyszíneken helyezik el, ahol naponta sokan megfordulnak és várakozással töltik az idejüket: önkormányzati várókban vagy például közszolgáltatók ügyfélszolgálatain. Ha egy kötet megtetszett, akkor ezekről a polcokról is ingyen elhozhatjuk.

Fotó: BKF

Ha pedig szélesebb kínálatból válogatnánk, az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiban darabonként 100 Ft-os áron további kincset érő irodalmi alkotásokra lelhetünk.

A helyszínek teljes listája itt található. 

3.Könyvtárak

Igen, annyira egyértelmű választás, és sokszor mégsem ide vezet az első utunk. Pedig a Budapestet behálózó Szabó Ervin könyvtár hálózat a maga hatalmas központi és 48 tagkönyvtárával mindenki számára elérhető. Emellett még rengeteg egyesületnek, felekezetnek, oktatási intézménynek vannak könyvtárai, igaz, ezekbe speciálisabb feltételek mellett lehet beiratkozni, de általános tapasztalat, hogy ha az érdeklődés megvan, akkor segítőkészek mindenhol.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

De visszakanyarodva a Szabó Ervinhez, a könyvtárakba helyben olvasásra a beiratkozás ingyenes (egy 300 forintos adminisztrációs díj van csupán), de, ha kölcsönzős jegyet szeretnénk, az is pár ezer forint maximum, az egy évre, minden könyvtárba érvényes olvasójegy is 9900 forint (ami elosztva naponta durván 27 forint), és cserébe milliónyi kötet közül válogathatunk.

Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem

Annál luxibb dolgot pedig elképzelni is nehezen tudunk, mint mikor a Központi könyvtár palotarészlegében ülünk az okker bársony fotelbe süllyedve, az egykori Wenckheim-palota márványkandallója előtt.... Pró tipp: ha specifikusan valami frissen megjelentre szeretnénk lecsapni, akkor pedig éljünk az előjegyzéssel, hogy ne happolják el előlünk. 

4.Könyvszekerek

Hatalmas rajongók és függők vagyunk, a négykötetes Háború és Béke, a Buddenbrook-ház és rengeteg verseskötet és Európa-zsebkönyv klasszisunk innen van, egyszerűen nem tudunk üres kézzel távozni. Itt lokációtól függ az ár, de általánosságban 450 és 1000 forinti összeg között mozog egy-egy kötet ára, és úgy készüljünk, hogy itt nem a legújabb sikerkönyveket (bár a prémium szelekcióban azért itt is felbukkan egy-két szinte friss könyv), inkább a klasszikusokat, kötelezőket, gyerekkönyveket találjuk.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

Amiért külön szeretjük, hogy sokszor a még jó minőségű, keményfedeles, fűzött, nem ragasztott kiadásban vehetjük meg a klasszikusokat.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

A szekereket 2013-ban elsőként a Könyvmentők kezdték el üzemeltetni, majd 2014-ben a Mozgó Könyvek szervezet is csatlakozott. A szekerek nagyjából fix pontokon vannak a városban, a Könyvmentők helyszínei itt, a Mozgó könyveké pedig itt találhatók.

5.Könyvvásárok

Ez már kicsit a kincsvadászat kategória, de megéri nézni a kiadók közösségi oldalait, mert időről-időre hirdetnek meg raktárvásárokat vagy hatalmas leértékeléseket, ahol szépséghibás, vagy korábban nyomott példányokhoz juthatunk hozzá potom áron.