FRISS

A kitörés nem lehet ürügy, hogy Budapesten elszabaduljon az indulat


A Fővárosi Közgyűlésen a február 11-i balhék kapcsán elítélték az erőszak minden formáját. A főpolgármester nem érti, miért nézi tétlenül a titkosszolgálat, hogy jól ismert német és orosz antifasiszták bejöjjenek az országba, balhézzanak, majd elmenjenek.

Wintermantel Zsolt Újpest korábbi polgármestere, a Fidesz–KDNP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője szerint dermesztő és rémisztő a csend a főpolgármester részéről az antifák támadásai kapcsán.

A főpolgármester azt válaszolta, azért hallgatott, mert tájékozódott a rendőrfőkapitánytól az ügyről. Karácsony szerint

a kormány holdudvara és médiája relativizálja a Kitörés Napját,

ami egy neofasiszta esemény, és ami maga a probléma.

Karácsony nem érti, miért nézi tétlenül a titkosszolgálat, hogy jól ismert német és orosz antifasiszták bejöjjenek az országba, balhézzanak, majd elmenjenek. Hozzátette, hogy az erőszak minden formáját el kell ítélni, de a valódi antifasiszták szerinte nem lehetnek erőszakosak, hiszen egy erőszakos ideológia ellen küzdenek.

Fokozott ellenőrzés 

A rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el február 11-én Budapesten, amikor is a szélsőjobboldal  „Becsület napja” néven megemlékezéseket szervezett a 1945. február 11-i kitörésről.

A hatóságok a gyűlések környékén 301 embert igazoltattak, hat férfit közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt, három férfit garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő.

Az intézkedésre az I. kerület, Kapisztrán téren, az Ostrom utcában, és a Halász bástyánál, illetve a II. kerület, Széll Kálmán téren került sor, írta a police.hu.

Verekedések a városban

Mint kiderült, ennek ellenére a városban több helyen is támadások történtek.

A Youtubera felkerült egy videó, amin egy nyolctagú társaság Gazdagréten hátulról megtámad egy férfit, akit leütöttek, megrugdostak, majd lefújták és elfutottak.

A videó címe Antifa Attack, Budapest, Hungary, Europe, February 2023 volt, ennél többet sokáig nem is lehetett tudni róluk.

Egyes oldalak szerint a támadók többségében német antifasiszták voltak, akik szélsőjobboldali megemlékezőnek nézték az utcán sétáló férfit.

A többségében külföldiekből álló társaság négy tagját aztán elfogta a rendőrség. A BRFK egy magyar nőt, egy külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntette és annak előkészülete miatt hallgatott ki, majd vett őrizetbe.

Február 11-én Örsi Gergely II. kerületi polgármester is arról írt a közösségi oldalán, hogy a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál megvertek három békés járókelőt minden ok nélkül.

A rendőrség a 444.hu-t arról tájékoztatta, hogy a szombaton 13 óra körül történt bántalmazás helyszínén a rendőrök két férfit elfogtak. A Magyar Jelen szombat délutáni közvetítésében utaltak arra, hogy az elkövetők a Betyársereghez tartozhattak.

A rendőrség később arról számolt be, hogy több támadás is történt a szombati kitörés napi megemlékezés után.

A kitörés nem lehet ürügy

Őrsi Gergely, második kerület polgármestere most azt mondta, szerinte nem szabad különbséget tenni szélsőségesek erőszakos cselekményei között, az erőszak minden formáját el kell ítélni.

V. Naszályi Márta pedig arról beszélt, ha a történelmi traumáinkat átengedjük szélsőséges csoportoknak, akkor azok idővel elvi partnerséget találnak a kevésbé szélsőséges csoportokkal, ami a legrosszabb időkhöz vezet. Szerinte az Ostrom programsorozat ezeknek a traumáknak a feldolgozásának egy jó eszköze lehet.

A kitörés pedig nem lehet ürügy arra, hogy Budapesten bármilyen oldalról elszabaduljon az erőszak.

Fotó: unsplash.com