FRISS

Januárban 9 milliárdot spórolt a főváros a rezsin


Ami messze nem azt jelenti, hogy ekkora összeggel gazdagodott is az önkormányzati kassza.

A közvilágításon, az ivóvíz-szolgáltatáson és a közösségi közlekedésen, vagyis a három nagyfogyasztású közszolgáltatáson 

mintegy 9 milliárd forintot takarított meg a Fővárosi Önkormányzat januárban azzal, hogy napi áron vásárolta a villamosenergiát

– árulta el Kiss Ambrus egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A főpolgármester-helyettes elmondása szerint ősszel finanszírozhatatlan ajánlatokat kaptak a villamosenergia-beszerzésre, ezért úgy döntöttek, lapot húznak 19-re, és nem szerződnek le hosszútávra, hanem napi áron vásárolják meg a főváros működtetéséhez szükséges villamosenergiát.

Mint mondta, a Budapest-modell bejött: rendszerhasználati díj és áfa nélkül 2023 első hónapjában a közvilágításon körülbelül 4 milliárd, az ivóvíz-szolgáltatáson 1,5 milliárd, a közösségi közlekedésen 3,5 milliárd forintot takarított meg a főváros.

Az összesen 9 milliárdos spórolás azonban nem azt jelenti, hogy ennyivel több pénz van az önkormányzat kasszájában, hanem azt, hogy ennyivel kisebb mínuszban van Budapest.

Az önkormányzat folyószámlaegyenlege jelenleg 7 milliárd forint mínuszon áll, vagyis ha a spórolás nem történik meg, akkor ugyanez a szám mínusz 16 milliárd forint lenne. A hitel 18 százalékos kamaton ketyeg. Lejárt számlatartozása azonban nincs a fővárosnak.

(Kiemelt kép: freepik.com)