FRISS

Egy tankerületi központ pénzt kér a sajátos nevelési igényű óvodások eddig ingyenes ellátásáért


Felmondta a Külső-Pesti Tankerületi Központ a XVIII. kerületi SNI-s óvodások ingyenes ellátásáról szóló megállapodást az önkormányzattal.

A XVIII. kerületi önkormányzat és a Külső-Pesti Tankerületi Központ 2021 augusztusában kötöttek határozatlan idejű szerződést, amelynek értelmében a tankerület vállalta, hogy térítésmentesen biztosítja az SNI-s gyerekek ellátását az önkormányzat fenntartásában lévő BP18 Egyesített Óvodában, annak tagintézményeit is beleértve.

Az önkormányzat cserébe vállalta, hogy a tulajdonában lévő és a Városgazda18 üzemeltetésében álló uszodáit a tankerületi központ XVIII. kerületi székhelyű általános iskolái térítésmentesen használhatják kötelező úszásoktatás céljából, a testnevelési óráikat pedig a Pestszentimrei Sportkastélyban megtarthatják.

Rábel Krisztina tankerületi igazgató Szaniszló Sándor kerületi polgármesternek küldött, január 30-án kelt levélben úgy fogalmazott, hogy „a szerződés megkötése óta jelentős mértékben megváltozott körülményekre tekintettel a Tankerületnek sajnos nincs lehetősége a korábbi megállapodást változatlan feltételekkel biztosítani, főként azért, mert a jelenlegi helyzetben az Önkormányzat által felajánlott szolgálatásokat sem tudják igénybe venni”.

Levelét azzal zárja Rábel, hogy a tankerület a szerződés felmondása után költségtérítés ellenében hajlandó segítséget nyújtani  az önkormányzatnak az SNI-s gyerekek gyógypedagógiai ellátásában. A felmondási idő után a kerületnek a 2022-2023-as tanévben összesen várhatóan 3 millió 161 ezer 790 forintot kell majd fizetnie

– számolt be róla a kerületi polgármester a Facebook-oldalán. Szaniszló Sándor a helyzet tisztázása érdekében egyeztetésre hívta a tankerületi központ vezetőjét.

(Kiemelt kép: BBC Creative / unsplash)