FRISS

Beteg Samu, a kiselefánt, herpeszes, de már javul az állapota


A szűrővizsgálatoknak hála az Állatkert dolgozói még időben észrevették Samu herpeszvírus megbetegedését. A kiselefánt vérképe napok óta javul, és láthatóan jobban is érzi magát.

Az állategészségügyi csapat egy hete kezeli intenzíven a legkorszerűbb terápiával a 2021 áprilisában született kiselefántot, és most végre bíztató híreket osztott meg az Állatkert. 

Mivel minden elefántunk alkalmas arra, hogy vért adjon Samunak, és a vérátömlesztés, illetve a vérplazma-átömlesztés is része a terápiának, a többieket is altatnunk kell, hogy elegendő vért tudjunk venni tőlük. Így kevesebb, mint egy hét alatt 14 elefánt bódításon vagyunk túl, ideértve az apuka, az 5600 kilós Assam altatását is! - derül ki az Állatkert bejelentéséből. 

Az egy hetes megfeszített munka eredményeként és az intenzív terápia hatására most biztató a helyzet, a kiselefánt láthatóan jól reagál a kezelésre, a vérképe alapján 

vannak olyan értékek, amelyek már szinte normálisnak tekinthetők, és a kiselefánt is láthatóan jobban érzi magát. De azért még nem lélegezhetünk fel, hiszen igen alattomos betegséggel van dolgunk.

- írta az Állatkert.

Samu kezelésénél alkalmazott protokoll a Koppenhágai Állatkert Mun nevű kétéves elefántjával kapcsolatos tapasztalatokon alapul. Az ottani elefánt decemberben esett át ezen a fertőzésen, és a két hetes kezelés nála sikerrel járt. 

Kiemelt fotó: zoobudapest.com