STÍLUS

A kevés budapesti hely, ahol büntetlenül leteheted a földre a gyerekedet, és nem esik rá az ónos eső


Évente egyszer biztosan felizzanak a billentyűzetek a kismamák telefonján: olyan helyet keresnek, ahova egy kúszó-mászó, tipegő babával is be lehet ülni egy kávéra, sütire vagy ebédre. Nem mindenkinek érdekes ez a probléma, de azért elmondjuk: nagyon kevés ilyen hely van Budapesten.

Jó időben nem probléma, hogy melyik parkba települ ki a család / otthon maradt szülő egy pokrócra, számtalan lehetőség van arra, hogy a gyerekek szabadon mozoghassanak. Nem lehet mindig babakocsiban vagy hordozóban, muszáj mozognia naponta többször is, és egy idő után biztos, hogy megőrül, ha ezt csak otthon teheti meg. Az anyuka vagy apuka is, ezért akarnak kimozdulni, de rossz időben nincs sok lehetőségük.

Milyen a bababarát?

Mielőtt tovább megyünk, alkossunk gyorsan egy definíciót arra, hogy mi az, amikor egy gasztro hely igazán bababarát! Ahogy sok szálloda wellness-nek hív egy 3 személyes jacuzzi-t és egy vödör jeges vizet, ugyanúgy sok étterem odavan magától, ha van egy maszatos etetőszéke és zóna adag rántott sajtja az étlapon. Pedig 2022-ben ez már nem elég. Ha bababarát hely akarunk lenni, nem baj, ha van több, mint egy etetőszék, pelenkázó helyiség, játszósarok szőnyeggel, játékokkal. Az is előny, ha kérésre tudunk ételt melegíteni.

A szülő felelőssége

Persze ízlés kérdése, hogy kit mennyire zavar, ha a gyermeke lerágja a szomszéd asztalnál ülő néni tányérján heverő csirkecsontot, de elindulhatunk a kályhától is: a gyerekvállalás magánügy. Ha gyerekem van, az ne legyen másoknak a terhe – ha valaki mellettünk szeretne munkamegbeszélni egy kávé mellett vagy romantikus vacsorát együtt tölteni (a saját gyereke nélkül), akkor az a civilizált viselkedés, ha ebben nem mi akadályozzuk meg. Ne legyen félreértés, ha a gyerek lerángatja a szomszéd asztalról a terítőt, kotorászik mások kézitáskájában vagy a miért-korszak kérdéseivel zaklatja a hely más vendégeit, az nem a gyerek hibája, hanem a miénk.

Milyen a belátó kismama vagy kispapa?

Az igazságosság megköveteli, hogy ne csak a kávézókkal és éttermekkel szemben legyenek elvárásaink, a kismamák is sokat tehetnek azért, hogy több ilyen hely legyen, illetve ami nyitva van, az ne zárjon be hamar. Sok népszerű hely adta fel mostanában, nagy részük például azért, mert vannak kismamák, akik szeretnek 2-3 órát is eltölteni egy tiszta, fűtött kávézóban anélkül, hogy hajlandóak lennének egy presszókávénál többet fogyasztani. Pedig ezeknek a helyeknek is ki kell valahogy gazdálkodni, hogy egy viszonylag nagyobb teret kell fenntartaniuk szőnyegen játszó gyerekek miatt. Nemes vállalás, hiszen ezt a területet feltölthetnék még 5 asztallal, és a több leültetett vendég több bevételt is termel. Ezért érdemes megbecsülni azt a pár helyet, amik a profit mellett ebben a „gasztro szubkultúrában” is hisznek.

Mik a lehetőségeink?

Most, hogy lefektettük ennek az univerzumnak a szabályait, itt van pár tipp, mi ezeket a helyeket találtuk, amik nagyjából megfelelnek egy igényesebb szülőnek is. Ha nálatok van még kipróbált hely (ami biztos nyitva van, ajánl hasonló szolgáltatásokat és erről friss információtok van), akkor nyugodtan osszátok meg egymással kommentben.

Bartók Pagony

Émile

HelloAnyu

Maminti Kuckó Könyvesbolt

Pastrami

Porcellino

Vakvarjú Étterem Pest

Villa Bagatelle