STÍLUS

A magyar irodalom tereként újult meg Jókai tér


Pihenőpark irodalmi utalásokkal, árnyas pergolával, játszóelemekkel – ejtőztünk egy kicsit a felújított Jókai téren.

A láthatatlan viharnak konokul nekifeszülő Adyval szemben a másik magyar írófejedelem, Jókai Mór trónol – a hazai irodalom két megkerülhetetlen óriása az Andrássy út két oldalán, a sarkon pedig az Írók Boltja áll. Ennek fényében aligha adódott alkalmasabb helyszín a magyar irodalom terének és emlékhelyének kialakításához, mint a Jókai szobor mögött.

Ráadásul Terézvárosban a 19. századtól napjainkig is számtalan író és költő élt, alkotott, és persze a kávéházi kultúra fénykorában a Japán, Abbázia törzsvendégei között is szép számmal megtalálhatóak voltak.

Ráadásul Terézvárosban a 19. századtól napjainkig is számtalan író és költő élt, alkotott, és persze a kávéházi kultúra fénykorába n a Japán, Abbázia törzsvendégei között is szép számmal megtalálhatóak voltak.

A burkolatban a szemfülesek egy-egy idézetet fedezhetnek fel, többek között Pilinszkytől, Szép Ernőtől, Tersánszkytól. 

A játékos fehér bútorok mobilisak, később igény szerint áthelyezhetőek, ráadásul eső után gyorsan száradnak. Lehet rajtuk elnyúlva olvasgatni (ha már magyar irodalom tere), de a gyerekek is már felfedezték a mászóka funkciójukat is. A téren amúgy rájuk is gondoltak, gumiborítású, trambulinos rész és pár ügyességi játék is helyet kapott a kerítés mentén. 

Az árnyékosabb, hátsó részen erősödik a pihenőpark jelleg, itt kényelmes padok, és egy pergola is áll, ami alatt az asztaloknál kártya és sakkpartik is bőven elférnek.

A tér hátsó részén, kívülről megközelíthetően kapott helyet a nyilvános WC is, és ide kerültek az új bringatámaszok is. 

A felújítás nem csak az épített környezetre vonatkozott, hanem telepítettek egy friss fasort is, ahol a kis csemeték már 10 év múlva árnyékot adó óriásokká nőnek, valamint felújították a tér növényállományát is, cserjékkel, virágokkal. 

A tér elkészülte külön öröm annak fényében, hogy hosszas kálvária előzte meg, még 2016-ban indul a projekt a Tér-Köz Pályázat keretében, az önkormányzati tőke mellett 200 millió forintos fővárosi támogatással. A terveket a Lépték Terv Kft. akkor el is készítette lakossági egyeztetés után, de a közbeszerzés sikertelen volt, és csak 2020-ban futott neki az új önkormányzat újra a projektnek.

(A fotókat a cikk szerzője, Bartha Dorka készítette)