STÍLUS

Megnéztük Budapest első levendulaparkját Újpesten


A röpködő poszméhek nagyon boldogok most a környéken. Meg persze az ide járó emberek is. Kicsit elücsörögtünk a lila padokon a patakparton.

Az amúgy nagyon népszerű budapesti patakpartok sorsa még mindig elég mostoha – bár vannak szakaszok, melyek az elmúlt években megszépültek, és új, közösségi funkciót kaptak – de bőven van még bennük potenciál.

Tavaly nyáron végig is bicikliztünk a mentükön, nagyon izgalmas kaland volt így megismerni a várost a budai oldalon az Arany-patak, míg a pestin a Rákos és Szilas-patak oldaláról. 

levendula közelről
Bartha Dorka

A Szilas-pataknak ez a része a KRESZ-pályával, vizes játszótérrel,  kutyafuttatóval, sportpályákkal már eleve egy népszerű környék volt a helyiek körében. Most ezekkel szemben, a patak túloldalán készült el augusztusban a környék új látványossága, a Újpesti Levendulapark

Összesen 5800 tő levendulát és 1400 más évelő növényt ültettek ki, a beporzók nagy örömére. A növények közötti kavicsos sétányok mentén három lugast is találunk (a parkhoz is passzoló lila padokkal) ezeket reméljük, jövőre már benövi valami futónövény, hogy árnyékot adjanak, mert az az egyetlen, aminek híján van a park.

az újpesti levendulapark
Bartha Dorka

VPI beton dizájnos, kisebb-nagyobb “kavicsaiból” sincs hiány, a park több szelfipontján megtaláljuk őket, mint alternatív padokat. A szelfipont praktikus, és nagyon 21. századi ötlet, mert így legalább egy-egy jó képért nem tapossák le a növényeket.

A fenttarthatóság is fontos szempont volt, így napelemes lámpákat és csöpögtetős öntözőrendszert is telepítettek. Az elvirágzás után a lemorzsolt levendulából az önkormányzat tervei szerint az Újpesti Szociális Foglalkoztató megváltozott munkaképességű munkatársai illatzsákokat készítenek majd, amiket a lakosságnak osztanak szét.