STÍLUS

Közkutak, ivócsapok, ingyenes vízvételi lehetőségek Budapesten – hasznos térképek és appok


Kánikulában az egyik legfontosabb dolog, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Több térkép és app is segít, hogy a nagy melegben hol jutunk vízhez a fővárosban.

Praktikus és környezetkímélő megoldás, ha a meleg nyári hónapokban a táskánkban ott lapul egy kulacs, vagy újratölthető palack. Nem csak a környezetet szennyezzük kevésbé, de a pénztárcánkat is kíméljük.

Az újabb hőhullám közeledtével összeszedtük azokat a térképeket és appokat, amik megmutatják a közkutakat, ivócsapokat a köztereken és az egyéb helyeket is, ahol ingyenesen juthatunk ivóvízhez a kánikulában. 

Fotó: Városháza

Ivókutakat parkokban, játszóterek, futópályák környékén jó eséllyel mindig találunk, de a Hűsítő Budapest projekt keretében is egyre több közkút került ki forgalmas csomópontokra, metrómegállókba is. A legutóbbi Közösségi Költségvetés keretén belül is újabb 25 kutyabarát ivócsapot létesítettek.

Illetve egyre több vendéglátóhely és bolt is csatlakozik a ReFill kezdeményezéshez, vagyis felajánlják a csapjaikat, hogy ott tölsük újra a nálunk lévő palackot. Az ilyen helyeknél gyakran a ReFill – Töltsd újra matrica is ott van a bejáratnál felragasztva.

Fotó: Városháza

kozkutak.hu egy folyamatosan frissített, 11 éve futó hatalmas adatbázis, ahol az összes lehetséges vízlelő helyet igyekeznek feltüntetni országszerte, így Budapesten is. A ReFill pontoknál a nyitvatartás is szerepel. 

http://husito.budapest.hu​ oldalon a Hűsítő Budapest program keretében készült térkép segít megtalálni a hozzánk legközelebb lévő palacktöltő helyeket.

Fotó: Városháza

Valamint a BudapestGo és a Fatár applikáció is segít a vízkeresésben. Az utóbbiban főként a nagyobb fővárosi parkok és kertek kútjai szerepelnek.