Kategória: Élhető város

A Vizafogó parkban jártunk minőségellenőrizni

Tudósításunk arról szól, hogy a 13. kerület lakói megszerették-e az immár kizöldült Vizafogó ökoparkot.

Tavaly januárban már tudósítottunk arról, hogy klassz, új ökoparkot kap majd a 13. kerület, és most váratlanul rátörtünk a tett helyszínére és szigorúan lecsekkoltuk, hogy mennyi teljesült az ígéretekből. Tudósításunkból kiderül, hogy a helyiek megszerették-e, illetve elmondjuk azt is, hogy mi mit gondolunk róla.

Csapó Ádám írása

A közelmúlt

Legutóbb egy csomó adatot megosztottunk arról, hogy mekkora lesz a park, hány fát, évelő növényt fognak ültetni, mutattunk látványterveket is. Most, hogy végre zöldell a világ, elmentünk megnézni, hogy a nagyszerű tervezést nagyszerű kivitelezés követte-e. A rövid válasz az, hogy igen. 

A jelen

Ahogy belépsz az AngyalZöld 3.0 projekt keretein belül megálmodott parkba, rögtön megcsap a berendezések új szaga. A fa padok, fa pallók, fa ministég illata keveredik az öntött gumiburkolat játékboltszagával. Mennyei, érdemes megszimatolni, mielőtt elmúlik.

Amikor beléptünk a számtalan bejárat egyikén, éppen három ember tornázott a kihelyezett gépeken. Hat ember virágokat nézegetett. Egy ember laptopon dolgozott a bisztróban. Ketten napoztak az erre rendszeresített ágyakon. Ketten toltak két babakocsit, egy harmadik babakocsi és a hozzá tartozó anyuka pedig figyelte őket az árnyékból. Talán irigykedve.

Végül láttunk valakit, aki egyedül próbált csocsózni, és akit végül a 7 éves kisfia szánt meg. Odasomfordált egy hangos Jajjapa, ne már, olyan ciki! kiáltással és gyorsan beszállt a játékba, hogy apa ne nézzen ki hülyén. Aztán ebédszüneten lévő irodista fiúk lógtak ki egy gyors meccsre, amitől az előbbiek zavarba jöttek és átszivárogtak a vízhez koi pontyokat keresni. Végül az optikánkat meglátva futásnak eredt mindenki. Mert itt futni is lehet. Az emberek tehát boldogan birtokba vették a területet, kutyáknak sajnos egyébként is tilos.

A fentebb olvasható felsorolás csöppet sem rejtegetett spoilereket is tartalmazott. Igen, van például egy futópálya, amit 370 méteresnek számoltunk. Ez azt jelenti, hogy ha hajszálpontosan annyi energiád van, hogy lefuss egy szigetkört (tehát a közeli szigetig is nyűg elmenni), akkor ezt 14 körrel kiválthatod itt. Félúton ne felejts el irányt váltani! Utána inni is tudsz, mert kút is van. Lenyújthatsz a fitnesz pályán és újratöltésnek még egy málnás tejberizst is ehetsz a bisztróban. All inclusive, ugye?

Érkezhetsz biciklivel is, ki fogod tudni kötni, és a környék rehabilitációjának köszönhetően babakocsival és babakocsiban is, mert nagyon egyszerűen megközelíthető a park. Pelenkázó is van, ami Budapesten még mindig nem alapértelmezett, ha új hely nyílik, úgyhogy a Vizafogó parkot is be lehet írni az excel táblába. A területet viszont egyértelműen a kristálytiszta vízű tó uralja, amit bátran nevezhetünk a park epicentrumának (a szójátékok szerelmeseinek ebicentrum), hiszen bárhova ülünk le, látni fogjuk a vizet és a víz színén pózerkedő molnárkákat. 

A Vizafogó parkban jártunk minőségellenőrizni
Fotó: Bartha Dorka

Folyamatos jelen

A környék kezd nagyon menőn kinézni, a Göncz Árpád városközpontot csodálatos útburkolaton keresztül lehet megközelíteni, csupa modernitással és civilizációs életérzéssel meghintve, irodaházakkal és kávézók nyüzsgésével. Újra egy kicsivel jobb lett a város, nem rosszabb – tök jó!

Kapcsolódó tartalmak