STÍLUS

Megnyílt a város egyik legjobb Duna-parti lazulós helye – kipróbáltuk az Árasztó-partot


Az elmúlt években egyre szaporodnak a jobbnál-jobb és változatosabb Duna-parti helyek, ezek közül nem egy kötődik a Valyo-hoz, akik újabb és újabb part menti szakaszokat fedeztetnek fel a városlakókkal. Az Árasztó-partra a megnyílt talán nem a legjobb szó, inkább újra elkészült és felavatódott (de még hogyan!). A tavaly őszi tesztüzem után idén több újítással is készültek, mutatjuk milyen lett az albertfalvi Duna-parton a pihenőpark.

Hogy hol is van pontosan? 

Fővám tértől bringával 20-23 percnyire (kényelmesen lassú tempóban, végig bringasávban). Busszal az Astoriától fél óra maximum, sőt autóval is megközelíthető. Úgyhogy senkit se ijesszen el, ha elsőre nem ugrik be neki, hol is van az albertfalvi partszakasz, vagy a térképen még ismeretlen környékre ugrik a cím bepötyögése után.

Árasztó-part

Árasztó-part

Fotó: Bartha Dorka

Bár a mentális térképünkön még nincs ott feltétlenül a hely, nyár végére ez feltehetően nagyon meg fog változni. Amúgy meg a Csepel szigettel szemben, a MOL tornyon kicsit túl fekszik az Árasztó út néhány száz méteres szakaszán, de inkább keressétek fel és nézzétek meg közelről, áprilistól októberig biztos itt lesz.

Mi minden van itt?

Van több (3) grillező és sütögető hely. 

Van sok színes hatalmas kényelmes napozóágy. 

Van asztal és pad a Dunától 2 méterre az ártéri erdőben.

Van a város első komposzt közWC-je. 

Van homokos röpipálya. 

Van több hinta.

Van jópár kuka, és növények is, amiket locsolhatsz. 

Van bringatároló. 

Van nyugalmat árasztó Duna, és van kötetlen szabadság a vízközelben. 

Árasztó-part

Árasztó-part

Mire figyelj?

Minden adott ahhoz, hogy az elkövetkező hónapokban sok kellemes délutánt és estét eltöltsünk itt. Azt azonban fontos észben tartani, hogy a hely még mindig „kísérleti” és ideiglenes, így például kiépített közvilágítás nincs, és ha jófej akarsz lenni, akkor a hozott szemeted egy részét, például a sörösdobozokat, üvegeket is hazaviszed inkább, mint az itteni infrastruktúrát terheled. 

A három dizájnos tűzrakóhelyet szabadon lehet használni a mindenkori tűzgyújtási szabályok betartásával, arra azonban készüljetek fel, hogy a tüzelőt magatoknak kell hozni, ha nem akartok hoppon maradni. És azt talán mondanunk se kell, olyan állapotban hagyd magad után a helyet, ahogy te is találni szeretnéd. 

Sajnos a Dunában fürdeni továbbra is tilos ezen a szakaszon, erre több tábla is figyelmeztet.

… és az idei megnyitó

múlt szombati megnyitó is igen látványos volt, több mint 60 hajóban 180 ember evezett át Óbudáról Újbudára, az Árasztó-partra. Az apropó nem csak az avatás volt, de a hajóhad Andreas Fath “úszó professzort” is kísérte, aki a CleanDanube projekt részeként a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig úszik a Dunán, miközben a kutatócsapata vízmintákat vesz, elsősorban a Dunában lévő mikroműanyagok mennyiségét vizsgálandó.

Árasztó-part

Árasztó-part