STÍLUS

A 10 legjobb budapesti panoráma, ahová nem megy mindenki, pedig kellene


A város 10 legismertebb kilátópontja után, íme egy válogatás 10 kevésbé ismert, de legalább olyan fantasztikus panorámát nyújtó budapesti helyszínről. Kilátók és templomtornyok, teraszok, parkok, és hegyoldalak, sőt egy nyitott jacuzzi is várja a felfedezőket. Irány a magas!

Társszerző: Gyémánt Balázs

 

Mária Anya szobor / Várkert Bazár

Mögöttünk a Budai Palota, előttünk a pesti oldal, alattunk a Várkert Bazár manikűrözött kertje, oldalunkon pedig a Gellért hegy és Szabadság szobor látható ebből a kis kiugróból, ahol a Mária szobor is áll a Nemzeti Galéria előtt. Nehéz überelni. 

Fotó: Bódis Krisztián

 

Apostolok tornya – Vajdahunyad Vára

A Mezőgazdasági Múzeumból 150 lépcsőfok vezet a kilátótoronyba, amely a segesvári óratorony másolata. A magasból rácsodálkozhatunk az 1896-os világkiállításra épült vár különleges részleteire, a műjégpályára és csónakázó tóra, de akár a Gellért-hegyet és a Bazilikát is felismerhetjük innen. A toronyba óránként indulnak angol és magyar nyelvű vezetések, amik külön jeggyel vehetők igénybe. A múzeum látogatása Budapest Kártyával ingyenes.

Fotó: Bódis Krisztián

 

Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom

A Váci utca mellett található Belvárosi Plébánia templom két tornyából is jól látszik a város egy-egy szelete, de főként a budai oldal nevezetességei. A kilátó lifttel is elérhető. Maga a templom is egy időutazás, van benne román kori altemplom, gótikus ablak, Anjou-kori freskó és muszlim imafülke (!). A kilátó 2022. márciusáig zárva tart. Budapest Kártyával kedvezményes a belépő.

 

Margitsziget víztorony

1911-ben épült a két városrész közötti szigeten az 57 méter magas szecessziós vasbeton víztorony. Nyáron a Margitszigeti Színház programhelyszíneként üzemel. A kilátó májustól látogatható. A víztorony menetrend szerinti sétahajóval, tömegközlekedéssel, autóval és gyalog is elérhető.

Fotó: Bódis Krisztián

 

Zikkurat

A Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház között található homoksárga toronytemplom formájú épület belsejében időszakos kiállítások vannak. A 12 méteres kilátópontra spirálvonalú út vezet, ahonnan ránézhetünk a Dunára. A Ludwig Múzeumba Budapest Kártyával ingyenes a belépés.

 

Reformátorok tere kilátó

A XVI.kerületben a reformáció 500. évfordulójára elkészült tér közepén magasodik a 17 méter magas kilátó, egészen váratlan panorámával. A pesti oldalon azért jóval kevesebb kilátót építettek – nem véletlenül – a budai hegyekből elénk táruló panorámával nehéz versenyezni. Azonban ahogy a Naplás-tavi kilátóba, ide felkapaszkodva is azt tapasztalhatjuk, hogy Pest nem is olyan lapos, és bizony innen is csodás kilátás tárul elénk. A felső szintről körpanoráma nyílik nem csak a hegyekre, de az alattunk elterülő városra is – ha a részletek érdekelnek minket, hogy mit is látunk pontosan, a mellvéden végigfutó panorámafotó megmutatja, milyen nevezetességek láthatóak a távolban. 

 

Rudas fürdő terasz

Szokványos kilátópontnak nem mondható, mert a Gellért hegy árnyékában akár egy szabadtéri termál medencéből is lehet csodálni a dunai panorámát. Érdemes a wellness részleget és törökfürdőt is kipróbálni, utóbbi nem minden nap koedukált, kivéve az éjszakai fürdőzést, ami ugyan hajnali háromig tart, de csak pénteken, szombaton és vasárnap. Ha nappal megyünk ne hagyjuk ki a csodás török kori részt, amit gyakorlatilag a XVI. század óta folyamatosan használ a fürdőközönség. Éjjel is csodaszép, de nappal a kupola színes ablakocskáin beszűrődő fénypászmák egészen időn túli hangulatot nyújtanak. Nem véletlen, hogy Schwarzeneggerrel ugyanúgy forgattak itt filmet, mint tévésorozatot Jeremy Irons-szal. Budapest Kártyával kedvezményes a belépő.

Fotó: Bartha Dorka

 

Apáthy-szikla

A 11-es busz végállomásától percek alatt megközelíthető látványos sétaútvonal csodás panorámát is kínál. A sziklán végigfutó útvonal a város valószínűleg legromantikusabb padocskájával indul, ahonnan épp rálátunk a városra, és a szemben magasodó János-hegyre. Innen pár lépéssel kint vagyunk a kiugró, már-már az Oroszlánkirályt idéző csupasz kövön, ahonnan 180 fokos panoráma tárul elénk: balra Budapest nyüzsög, jobbra az ébredező erdő. Mivel itt nincs korlát, nagyon kell figyelni, hogy senki ne csússzon meg.

Fotó: Bartha Dorka

 

Naplás-tavi kilátó

Csak ajánlani tudjuk, mert szuper hétvégi program a tó – pontosabban Szilas-pataki víztározó – és környékének meglátogatása. A 2021 nyarán elkészült 22 méter magas kilátó a lombkorona szint fölé magasodva szép körpanorámát nyújt nem csak a Naplás-tóra, de a közeli gödöllői dombokra is. A lucfenyőből készült, sokszögű origami-formát idéző torony izgalmasan illeszkedik a buja zöld környezetbe, szigorú mértani formáival. 

Fotó: Bartha Dorka

 

Hármashatárhegy / Guckler kilátó

A belvárostól messzebb található kilátó az Országos Kéktúra útvonalán helyezkedik el. Tömegközlekedéssel és autóval is elérhető. A Guckler Károly kilátópontból csodálatos panoráma nyílik. Tiszta időben akár a Mátrát és a Tátrát is láthatjuk, „lábunk előtt” pedig a Duna kanyarog. Egyedülálló módon az összes Budát és Pestet összekötő híd ívében is gyönyörködhetünk akár éjszaka is. Érdemes a Pálvölgyi és Szemlőhegyi Barlangokat is felkeresni a közelben. A kilátó ingyenes, Budapest Kártyával ingyenes/kedvezményes belépőjegy váltható a barlangokba.  

Fotó: Bartha Dorka

 

A kilátópontok és látnivalók egy részét Budapest Kártyával ingyenesen vagy kedvezményesen tudod felfedezni.