STÍLUS

A legszebb 10 budapesti kilátóhely, amikért nem is kell messzire menni


Budapestre mindenhonnan jó ránézni, legyünk a föld felszínén vagy éppen alatta, vízen vagy a magasban. Most összegyűjtöttük a város 10 legjobb kilátópontját, ahonnan lefele tekintve is csak felnézhetünk a csodás Budapestre. A válogatásban templomtornyok, budai parkok és ismert helyek kevésbé ismert zugai kaptak helyet. Irány a magas!

Gyémánt Balázs írása

 

Budapest Óriáskereke

Valóban felemelő élmény, ahogy az óriáskerékről a város számos nevezetessége látható. A környék házainak tetői felett előbukkan a Duna, a Budai Vár és számos pesti ikonikus épület is, köztük a Bazilika. Budapest Kártyával kedvezményes.

Fotó: Bódis Krisztián

 

Szent István Bazilika

Magyarország második legnagyobb templomának a panorámakilátójához 364 lépcső vezet, de akár lifttel is megközelíthető. 2022. tavaszától a templomba belépőjegyet kell váltani, de kapható kombinált jegy a kilátóba és a kincstárba. Budapest Kártyával kedvezményes.

Fotó: Bódis Krisztián

 

Halászbástya

A budai oldal dísze a középkorinak tűnő, de a 19. század végén épített kilátó. Budapest egyik kedvenc Instagram pontjáról remek fotókat lehet készíteni a Duna pesti oldaláról, a Parlamentről, de akár a Margitszigetről is. Az alsó szint ingyenes, a felső szint tavasztól őszig napközben belépőjeggyel látogatható, amit a Mátyás templom jegypénztárában vagy az automatákban lehet megvenni. Este és télen egész nap ingyenesen fel lehet menni. A Halászbástya étterem teraszáról is mesés kilátás fogad (Budapest Kártyával kedvezményes a fogyasztás).

Fotó: Bódis Krisztián

 

Mátyás templom tornya

A 13. századi alapokon nyugvó ikonikus templom belseje minden látogatót magával ragad. A koronázási templom tornyából kis ablakokon keresztül nézhetünk a Halászbástyára és a Dunára. A Mátyás templom belépődíjas (Budapest Kártya Plus-szal ingyenes), a toronyhoz kiegészítő jegy szükséges.

Fotó: Bódis Krisztián

 

Budavári Palota / Nemzeti Galéria kupolája

Büszkén díszeleg a város felett a Budavári Palota, amely egyik részében a Nemzeti Galéria termei és a leghíresebb magyar festmények találhatók. A Palota tornya látogatható, amit az állandó kiállítás jegyára tartalmaz (Budapest Kártyával ingyenes).

 

Budavári sikló felső állomás

A Budai Várba felsétálhatunk gyalog a Lánchíd budai oldalától, de hamarosan akár a felújított Siklóval is pillanatok alatt felérhetünk (Budapest Kártya Plusz tartalmazza). A sikló felső állomásáról gyönyörű kilátás nyílik az éppen felújítás alatt álló Lánchídra és a Gresham palotára. Különlegesség az itt nézelődő kockásfülű nyúl miniszobor, amit Kolodko készített.

Fotó: Bódis Krisztián

 

Mária Magdolna torony

A budai Mária Magdolna-templom tornyába 170 lépcső vezet fel. A 13. századi gótikus épület súlyos sérüléseket kapott a második világháborúban. Csak a tornyot újították fel, ahonnan kiváló a kilátás a budai hegyekre, amihez még harangjátékot is kaphatunk. 2022. tavaszán nyílik újból meg, Budapest Kártyával ingyenes.

 

Citadella

A legismertebb kilátópontja a városnak, ahol sorra váltották egymást a turistabuszok. A tömegek a parkolóhoz közeli kilátót választják, de érdemes közelebb menni a Szabadság-szoborhoz, mert onnan a Duna északi és déli részeit is megtekinthetjük. A Gellért-hegy tetején fekvő erődöt jelenleg átépítik, úgyhogy most ezt a rész a munkálatok alatt le van zárva, de Szabadság-sétány felől megközelítve egy rövid szakaszon élvezhetjük most is a kilátást. 

Fotó: Bódis Krisztián

 

Gellért hegy / Filozófusok kertje

A Gellért hegy a város szívéből nő ki. Kiváló kirándulóhely a városiaknak is, hiszen játszóterek, kilátópontok szegélyezik a zöld ösvényeket. A Gellért térről felfelé sétálva már a Sziklatemplomtól kiváló a panoráma a Szabadság híd irányába. Tovább kirándulva a Szent Gellért szobor mellől az Erzsébet hídra nyílik rálátás, majd a Filozófusok kertjéből a Budai Vár és a Tabán is megcsodálható.

Fotó: Bartha Dorka

 

Mansfeld Péter park

A rózsadombi, ’56-os mártír fiú nevét viselő térről is pompás panoráma tárul elénk. A hegyoldalban az emlékszobor alatt lépcsőzetes padokkal alakították ki a parkot, így amint jobbra fordul az idő, kényelmesen ücsörögve is gyönyörködhetünk a városi panorámában. 

Fotó: Bartha Dorka