NAPKÉPE

Hússzínű gesztenyevirág?


Most virágzik, sőt pompázik Budapest legtöbb gesztenyefája és nem ritka a rózsaszínű fa, illetve facsoport. De vajon miért más a színe, ez vajon a szelídgesztenye virága, erről lehet megismerni, hogy melyik ehető?

Nem, a rózsa- vagy hússzínű gesztenyevirágnak semmi köze nincs a szelídgesztenyéhez, és egyáltalán nem ehető a termése, amennyiben találsz ilyet! Valószínűleg véletlen kereszteződés során jött létre a közönséges vadgesztenyéből (A. hippocastanum) és az Észak-Amerikában honos vörös vadgesztenyéből (A. pavia). Pirosvirágú, pirosló vagy korcs vadgesztenye néven is ismert, bár csak nevében korcs, sok arborétumnak vagy sétánynak a dísze.

Színén kívül másban is különbözik a sokkal gyakoribb közönséges vadgesztenyétől. Például nem fogunk látni belőle hatalmas példányokat, ugyanis ez a fajta csak 12-15 méter magasra nő. 10-15 cm-es fogazott, fényes levelei sötétzöldben pompáznak, lombhullásakor ezek nem barnulnak be, hanem halványzölddé változnak. A legfőbb eltérés azonban az, hogy rózsaszín virággal rendelkező fák nem, vagy csak alig hoznak termést, amik kisebbek is, mint a jól ismert gesztenyék.

gesztenyefa
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Ha ti is láttok valami érdekeset, küldjétek el a szerk@budapest.hu-ra!