KULTÚRA

Indul a Könyvfesztivál


Az eseményen a francia irodalom lesz a főszereplő, de a legnagyobb név az izlandi Jón Kalman Stefánsson lesz, aki nemcsak dedikálni fog, hanem Karácsony Gergelytől átveheti a Budapest Nagydíjat is.

A Millenárison várja az érdeklődőket a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöktől vasárnapig. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének négynapos rendezvényén közel 150 kiállítónál vehetünk részt író-olvasó találkozókon, felolvasásokon, dedikálásokon, irodalmi esteken, könyvbemutatókon, beszélgetéseken, vagy filmvetítésen.

Az idei Könyvfesztiválon kiemelt figyelmet kap a kortárs francia kultúra, irodalom és könyvkiadás. A legjelentősebb kortárs francia írók könyveit itt vehetik kezükbe elsőként a magyar olvasók.

Az ifjúsági irodalomtól, a képregényen és a történelmi regényen át a társadalomtudományi esszéig sokféle könyvre számíthatnak a látogatók. A Könyvfesztivál minden évben egy ország kultúráját helyezi a középpontba, azt már most lehet tudni, hogy a 2025-ös eseményen Románia lesz a főszereplő.

A fesztiválon Karácsony Gergely főpolgármester Budapest Nagydíjjal tünteti ki az izlandi kortárs írót, Jón Kalman Stefánssont. A hatvanéves izlandi író a kilencvenes években kezdett regényeket kiadni, könyvei a mai napig világszerte népszerűek. A fesztivál díszvendégének két új könyve is megjelenik magyarul ezen a héten. Legutóbbi, eddig legszemélyesebbnek tartott regénye, a Sárga tengeralattjáró Patat Bence fordításában, valamint a Versek, Egyed Veronika fordításában.

Jón
Kép: Typotex Kiadó

 

Szombat délután Gyárfás Dorka beszélget az íróval a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán, a rendezvény után pedig Stefánsson az előtérben dedikál. A Nemzeti Táncszínház mellett a Millenáris Nagycsarnoka és Üvegcsarnoka, a Millenáris Park és az Európa Pont is élettel telik meg a Könyvfesztivál idejére. Az Európa Pontban pénteken Európai Írótalálkozó lesz, amit angol-magyar szinkrontolmácsolással követhetnek az érdeklődők. A gyerekekre szabott Gyerek(b)irodalom pedig az Üvegcsarnokban kap helyet.

A csütörtöki megnyitón Orvos-Tóth Noémi pszichológus mond beszédet, a vasárnapi záróünnepségen pedig a II. kerületi önkormányzat ad át Budai-díjat az oktatást, nevelést leghatékonyabban segítő könyvért. A rendezvény ingyenes.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)