KULTÚRA

Van úgy, hogy a piacon nemcsak bevásárolni érdemes


A tavalyi sikerre való tekintettel idén is megrendezik a Nyitott Piacok Napját. A szeptember 20-i országos esemény tizenkilenc piacon és vásárcsarnokban zajlik, ebből tizenegy budapesti helyszínen.

A fővárosi programok középpontjában a Vámház körúti Nagycsarnok áll, méghozzá ünnepi alkalomból: a fővárosi önkormányzat épp 30 éve, 1994-ben újította fel a létesítményt. Most – a Kulturális Örökség Napjai afféle előzeteseként – vezetett sétákon mutatják be az épülete. A pénteki alkalomra a fővárosi cégek is kitelepülnek, hogy bemutassák szolgáltatásaikat. A tervek szerint a nap folyamán előadások és prezentációk ismertetik a Nagycsarnok működését, de terítékre kerül a tudatos vásárlás és az élelmiszerbiztonság is. A finomságok, ínyencségek beszerzésére viszont nem csak szeptember 20-án lehet gondolni, ugyanis egész héten különlegességekkel és kóstolókkal várja a látogatókat az Ízek utcája, sőt egész szeptemberben zajlik az úgynevezett őszi vásár a csarnok főutcáján. A bejárások mellett zene is lesz, 16 órakor a Budapest Jazz Orchestra Combo koncertjét hallgathatják meg Urbán Orsi és Gájer Bálint vendégszereplésével, 18 órakor pedig a Friss Hús díjnyertes filmjeit.

Nagycsarnok
Nagycsarnok Kép: Budapest Vásárcsarnokai Kft.

 

 

Persze nemcsak a Nagycsarnokba érdemes elmenni szeptember 20-án: a Rákóczi téri Vásárcsarnokban a Józsefvárosi Jazzfesztivált rendezik meg, a Fehérvári úton a „kulisszák mögötti világot” mutatják be, a Bosnyák téren szőlőakció lesz, miként Óbudai piacon is, ám ott halvásárral és halkiállítás kiegészítve. Nem véletlenül.

 

Az idei Nyitott Piacok Napok fókuszába a szőlőt helyezték.

 

Így hát a Lehel piacon is a szőlő áll a középpontban; nemcsak a gyümölcs, de a feldolgozása is. A nap folyamán megtudhatjuk, hogyan készül a must, mire való a fokoló, a daráló, a kád, a piacfelügyelő vezetésével itt be lehet járni az épületet. Ellenben a Hunyadi térremunka utáni lazítós, esti szüreti piacozást hirdettek friss lángossal és borkóstolóval, Fény utcában pedig a mustkóstoló mellett utcazenészek felbukkanására is lehet számítani.

Bosnyák
Pillanatkép a Bosnyák téri piacról Kép: Budapest Vásárcsarnokai Kft.

 

 

Nemcsak piacok és vásárcsarnokok vesznek részt a Nyitott Piacok Napján. A Tétényi úti és a Flórián téri üzletközpont programjait a Kortárs Építészeti Központ közreműködésével állították össze, ugyancsak a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva: egy pecha kucha keretében fiatal alkotók mutatkoznak be, a téma a kelenföld lakótelep és a Tétényi üzletház kék épülete lesz, a Flóriánban pedig az első magyarországi üzletközpont megnyitásának történetét és a római kori történeti emlékeket ismerhetik meg a látogatók.

Végül egy olyan ajánlatunk is van a Nyitott Piacok Napjára, amikor táplálkozásnak nincsen jelentősége: a    Fővárosi Autópiacon autósmozit rendeznek be, és ingyenes filmvetítéssel készülnek.

Kiemelt kép: A Rákóczi téri vásárcsarnok bejárata Kép: Budapest Vásárcsarnokai Kft.