KULTÚRA

Kapuhímzést kapott a Fény utcai piac


Másfél hónap munka, 2 ezer méter zsinór és 75 ezer lyuk – Szász Zsófi kihímezte a Fény utcai piac kapuját, de elkészült Váczy Enikő és Kiss Adél street art munkája is.

Arculati megújuláson esik át a Fény utcai piac, ennek részeként három street art alkotás is elkészült a piac területén. Az alkotókat pályázaton választották ki, Váczy Enikő tűzfalfestménye, Kiss Adél belső díszítőfestése és Szász Zsófi kapuhímzése pedig már kész formában látható.

A kapuhímzés alkotója, Szász Zsófi szerint „a két, egyenként kb. 6  méter széles kapun mintegy 75 ezer lyuk van, és ha már ilyen rácsos szerkezettel készült a kapu, mindenképpen érdemes volt hímezni”. „És valóban, az ötlet zseniális, az eredmény pedig szenzációs” – tette hozzá Facebook-posztjában Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, aki virággal köszönte meg vasárnap Szász Zsófinak az alkotást, amelyben ismétlődnek a piac megújuló arculatának gyümölcs és zöldség motívumai.

„Majd másfél hónap munka és 2000 méter zsinór felhasználása után elkészült a Fény utcai piac kapuhímzése. Szuper lenne, ha műfajteremtő tudna lenni ez a munka, úgy érzem, a közönség annyira jól reagál rá, hogy a város más, vagy más városok más pontjain is meg lehetne találni a helyét az ilyen kültéri hímzéseknek” – osztotta meg első benyomásait Instagramon egy videó kíséretében Szász Zsófi, akinek munkái olyan helyeken is láthatók, mint a Spago Budapest vagy éppen a Matild Palace, de dolgozott együtt a Barabási Labbal vagy éppen a The Luxury Collectionnel is.

Összesen három helyszínen készült street art alkotás a piacon:

  • a most átadott főbejárati kapuhímzés mellett
  • látható Váczy Enikő tűzfalfestménye,
  • valamint a belső aulában a mellvédfalon, a homlokzaton és a mozgólépcsőn Kiss Adél munkája.

(Kiemelt kép: Őrsi Gergely/Facebook)