KULTÚRA

Koi pontyok és tündérrózsák jelentek meg a Margitszigeten


A FŐKERT felfrissítette a margitszigeti japánkert vízi világát, az újonnan telepített halak színes sellővirágok és elegáns gyékények között pózolnak az érdeklődőknek.

Magyar György főkertész idején, 1882-ben létesült japánkert a Margitsziget oázisaként a vízinövények varázslatos világát tárja elénk. Leglátványosabb ékességei a változatos színben pompázó tündérrózsák (Nymphaea), melyekben júniustól kezdődően egész nyáron át gyönyörködhetünk. 

Japánkert
Kép: Főkert

A japánkert szárazföldi ékességei, például a kaukázusi szárnyasdiók vagy szecsuáni ősmamutfenyők mellett a vízinövények is folyamatos törődést igényelnek – most jött el az ideje, hogy pótolják a megritkult állományt, sőt, a FŐKERT néhány új fajjal is gazdagította a tavat. Telepítettek tömött sellővirágot (Pontederia cordata), sárga nőszirmot (Iris pseudacorus), japán zsurlót (Equisetum japonicum) és pénzlevelű lizinkát (Lysimachia nummularia 'Aurea'). Pótolták a kék tündérrózsát (Nymphaea caerulea), a békaszittyót (Juncus effusus) és az elmaradhatatlan gyékényféléket. 

Japánkert
Kép: Főkert

Az új növényeket folyami kavicsfedéssel ültették, hogy megvédjék őket a kitúrásoktól, ami azért is fontos, mert a tóban 15 nagyobb testű, színes koi ponty is új otthonra lelt. Ha jól érzik magukat, a koi pontyok megnőhetnek egy méter hosszúra, öt kilogrammra, és megérhetnek akár 60 évet is. A frissen beültetett növényeknek idő kell, amíg az új helyet és vízviszonyokat megszokják, de a látvány már most is üdítő.